szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hollik István vagy előreszaladt, vagy tud valamit.

Ha a kormány talál olyan megoldást, hogy a gyöngyöspatai "büntetést" ne kelljen kifizetni azt a Fidesz-KDNP támogatni fogja

- jelentette ki Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az emberek igazságérzetét sérti a roma diákoknak szegregáció miatt megítélt 100 millió forintos kártérítés.

Én nem vagyok gyöngyöspatai, de ha az lennék, megkérdezném, hogyan lehet, hogy a velem egy faluban élő, etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül, én meg itt keccsölök egész nap, nem tudom, hány órát, napot vagy évet kell dolgoznom ezért. Hogy is van ez? Az így gondolkodóknak igazuk van. (...) Én nem tudom, hogy most pontosan mit kell tenni, de hogy ez nem maradhat így, az bizonyos. Szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.

A várható lépéseket Orbán sem fejtette ki, mindenesetre jelen állás szerint január 17-ig kell kifizetni a pénzt a 62 érintett diáknak. Gyöngyöspata polgármestere szerint a pénz nagy részét, 80 millió forintot nekik kell majd állniuk, erre viszont nincs pénzük. Hollik szerint a kormány megsegítheti az önkormányzatot. Az nem világos, hogy miért gondolja a Fidesz, hogy Gyöngyöspatának kell fizetnie: az érintettek a perben azt mondták, a KLIK-től kérik az összeget.

Orbán Viktor csütörtökön az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítést is igazságtalannak nevezte, azzal kapcsolatban viszont Völner Pál államtitkár finomított. Szerinte Orbán nem arra adott utasítást, hogy a jogerős ítéletek után ne fizessen az állam, hanem hogy a tárca dolgozzon ki új szabályokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!