szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erzsébetváros volt szocialista polgármesterének ügyében hozott ítélet nem jogerős.

Egy év szabadságvesztésre ítélte Hunvald Györgyöt több tízmillió forintos hűtlen kezelés miatt első fokon, nem jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügy közel másfél évtizedre nyúlik vissza, akkorra, amikor Hunvald még Budapest VII. kerületének polgármestere volt.

A volt szocialista politikus, korábbi parlamenti képviselő ellen több büntetőeljárás indult több mint egy évtizeddel ezelőtt, és csaknem három évet töltött előzetes letartoztatásban. Volt olyan ügy, amelyben jogerősen felmentették, és volt olyan, amelyikben elítélték.

Abban az eljárásban, amelyben hétfőn hirdettek ítéletet, négy megbízási szerződés, továbbá egy szocialista politikus mobiltelefon-használata miatt kellett Hunvaldnak bíróság elé állnia. Az ügyben már volt jogerős ítélet, majd perújítás.

A bíró szóbeli indoklása szerint Hunvald hűtlen kezelést követett el a négy megbízási szerződéssel, amelyeknél nyilvánvaló, hogy nem történt érdemi munkavégzés, nem is volt erre irányuló szándék, a teljesítésigazolások pedig fiktívek volt.

A kétezres évek második felében kötött szerződések közül voltak olyanok, amelyek alapján havi 300-400 ezer forintot fizettek ki éveken keresztül. A VII. kerületi önkormányzatnak ezzel az elsőfokú ítélet szerint mintegy 28 millió forint kárt okoztak. A bíróság a mobiltelefon-használat engedélyezése kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény.

Nyomatékos enyhítő körülménynek tekintették a rendkívüli időmúlást, amiről Hunvald György nem tehet, ugyanakkor a súlyosító körülmények között említették, hogy a vádlott a bűncselekményeket országosan ismert politikusként követte el, éveken át.

A bíró kijelentette, hogy a történtek kapcsán

nem elfogadható az a védekezés, hogy mások is csinálnak ilyet, s az sem, hogy ma már jóval nagyobb összegekről van szó a hasonló esetekben.

Hunvald György az eljárás során túlnyomórészt tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú ítélet szerint Hunvald Györgynek

nem kell börtönbe vonulnia, mert büntetése az előzetes letartóztatással már letöltöttnek tekinthető.

A bíróság kötelezte a politikust, hogy fizessen meg mintegy 28 millió forintot és kamatait az erzsébetvárosi önkormányzatnak.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védője is fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!