Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Enyhe ítélet a közérdekű munka és a pénzbüntetés az ügyészség szerint.

Túl enyhének találja az ügyészség azoknak az aktivistáknak az ítéletét, akik 2018-ban narancssárga festékkel kenték össze az Állami Számvevőszék épületét. Erről közleményben tájékoztatták a szerkesztőségeket.

Gulyás Mártonék azért akcióztak, mert az ÁSZ sorra büntette az ellenzéki pártokat, miközben a kormánypártok gazdálkodása ellen semmi kifogást nem emelt.

A panasz szerint a székház falán nagyjából 2 méter magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A vádlottak által okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot – állítja az ÁSZ.

A bíróság a bűncselekményt megállapította, azonban büntetővégzésében – tárgyalás nélkül – tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott: egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 000 forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 000 forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta. Az ügyészség ezért tárgyalás megtartását kéri, és súlyosabb büntetést vár.

Hozzászólások