szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csenyéte az ország legszegényebb települése. A mentők szerint „a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértek”, a rendőrök szerint „bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat, információ nem merült fel.” A csenyétei polgármester szerint azért halt meg a férfi, mert a mentők a falu szélén megvárták a rendőröket is.

Csenyéte polgármestere két videóban is beszélt szombat este arról a tragédiáról, ami az ország legszegényebb falujában történt. Kiss István a videókban (ezeket ITT és ITT érik el) azt mondja, az egyik férfi a saját fürdőszobájában azért halt meg, mert a mentők megálltak a falu szélén, nem mentek be a házba, amíg a rendőrök meg nem érkeztek. Addig a faluba vezető úton vártak.

Az egyik felvételen Kiss meg is mutatja, hol áll a mentő, hallani, hogy azt mondja, nem mehetett be. Az esetről szerkesztőségünk is levelet kapott, de több médium is beszámolt róla. A 444 idézi a polgármestert, aki az egyik élő bejelentkezésében úgy fogalmaz, hogy:

Nem fogjuk annyiban hagyni, törvény elé fogjuk vinni a dolgot. (...) Nem a mentősök a hibásak, olyan utasításokat kaptak, hogy nem mehetnek ki, amíg a rendőrség nem érkezik.

Az elhunyt csenyétei a fürdőszobájában lett rosszul, fürdés közben, a rokonok próbálták újraéleszteni. Később a polgármester vitte ki a férfit a mentőkhöz, ahol megállapították a halál beálltát.

A hvg.hu megkereste az Országos Mentőszolgálatot. Győrfi Pál válaszát változtatás nélkül közöljük:

„A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében. A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk. A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni. A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk.

A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk.”

Megkerestük a borsodi rendőrséget is. Az ő válaszukat is teljes egészében közöljük:

„Az Encsi Rendőrkapitányság az Általános Közigazgatási Rendtartás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat, információ nem merült fel. A rendőrség munkatársai az Országos Mentőszolgálat jelzése alapján haladéktalanul megjelentek a településen, ahol a helyszíni szemle megtartása mellett biztosította a mentőszolgálat munkatársainak a munkavégzését is.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát