szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A szélsőjobb által becsület napjának nevezett vonulás tiltása helyett alternatív túrát vezetne a történész február 11-én, a kitörés napján. Erről is beszélt a HVG-nek adott interjújában.

Ungváry Krisztiánnak nemrég jelent meg új könyve „Hősök?” címmel, amiben a második világháborúban Budapest ostromakor a várost védő német tisztek életrajzát írta meg, köztük azokét, akik a február 11-i kitörésben részt vettek. A HVG kérdésére, hogy óvatoskodás-e a kérdőjel a címben, Ungváry azt mondta:

a „hős” kifejezés nem csak ebben a kontextusban problematikus, ugyanis arra utal, hogy az érintett halálának volt magasabb rendű értelme. Budapest esetében, finoman szólva, ez erősen kétséges.

Az interjúban szóba kerül a kitörés túra, illetve az, hogy mit tehet a városvezetés, hogy ne masírozhassanak neonácik a városon, vélt hősi tettek emlékére.

Ungváry erre azt feleli, hogy nem lehet és nem is kell mindent betiltani – az önkényuralmi jelképeket tiltani kell szerinte, de azt, hogy más világnézetű emberek adott esetben „egyenruha-idézeteket” hordva, „az én szemléletemtől eltérően emlékezzenek meg, már csak azért sem lehet betiltani, mert közterületen a gyülekezési jog ezt megengedi”.

Szerinte a pozitív példa a fontos. Úgy véli, az eddigi városvezetés félrenézett, nem véletlenül, hiszen „a kitörés-teljesítménytúra a Fidesz projektje, Lezsák Sándor veje szervezi (ezt a HVG két munkatársa, Oroszi Babett és Tóth Richárd korábban oknyomozó cikkben írta meg – a szerk.), és a kormánymédia nevezi Európa hőseinek az SS katonáit”.

A jelen városvezetésnek ezt kellene világossá tennie. Emellett alternatív túrát lehetne szervezni, én is tartok ilyet – mondta.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban és a hvg360 oldalán.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak