szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A neonáci megmozdulást az I., II. és XII. kerületi önkormányzat sem támogatja, nem így kell emlékezni szerintük.

Közös közleményben határolódott el a budapesti az I., II. és XII. kerületi önkormányzat szerdán a Becsület Napja nevű szélsőjobboldali rendezvénytől. Az eseményt a BRFK először betiltotta, majd a felülvizsgálati kérelem után a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a döntést. (A törvényszék – miután több helyen megjelent, a bíróság engedélyezte a rendezvényt – közleményében jelezte, az ítélet nem jelenti a bejelentett rendezvény engedélyezését, mivel az csak a támadott rendőrségi határozat jogszerűsége kérdésében foglalt állást. Azért helyezték hatályon kívül a tiltó határozatot, mert a rendőrség nem támasztotta megfelelően alá a tiltást. De ők nem engedélyt adtak, csak hatályon kívül helyezték a tiltó határozatot.)

Az érintett kerületek önkormányzatai azt írták, 75 évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Azt is közölték, hogy fontosnak tartják a háborús borzalmakra való megemlékezést, de ezt saját programokkal szeretnék megtenni.

A három önkormányzat február 8-án, szombaton megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Szerintük ez nyilvánvalóan nagyon nehéz feladat, "hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok".

A kiállítást Ungváry Krisztián (akivel a HVG hetilap interjút közöl a héten) történész állította össze, az ő személye szerintük garancia arra, hogy "a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek".

A Becsület Napjával kapcsolatban mindhárom önkormányzat azt írja, hogy

minden olyan rendezvénytől elhatárolódnak, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

A közleményben arról is szó esik, hogy a megemlékezés politika- és ideológiamentes és csendes lesz. Az I. és II. kerületet az ellenzéki V. Naszály Márta és Őrsi Gergely vezetik, a XII. kerületnél fideszes polgármester dolgozik, Pokorni Zoltán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte

Orbán előadta, hogy nem kell Brüsszel pénze, de fejben már el is költötte