szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajnal Gabriella miniszteri biztos a Hír Tv-ben védte a Nemzeti alaptantervet a kritikákkal szemben. Szerinte nem igaz, hogy Örkény vagy Móricz a háttérbe szorulna.

Bár Kertész Imrét valóban nem említi név szerint a Nemzeti alaptanterv, az eddigi egyetlen magyar Nobel-díjas író a kerettantervekben már szerepelni fog - mondta Hajnal Gabriella, a Nemzeti alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a Hír Tv-nek.

Azt is elmondta, hogy Wass Albert helyet kapott a NAT-ban, de az nem igaz, hogy Örkény István vagy Móricz Zsigmond háttérbe szorulna. Szerinte az sem igaz, hogy a tanulóknak teljesíthetetlenül sok kötelező olvasmánya lenne - vette észre az Index. Hajnal azt is elmondta, hogy a gimnáziumban a megjelent állításokkal ellentétben nem 59, csak 20 kötelező szöveget kell olvasniuk a diákoknak, az általános iskolában pedig csak 9-et és nem 30-at, ahogy az egyes helyeken megjelent.

Hajnal beszélt a Történelemtanárok Egyletének a (TTE) a kritikájáról is, akik azt kifogásolták többek között, hogy a NAT-ban Állampolgári ismeretek címszó alatt dominánsan „a hazafias érzés kialakítását, az alapvető honvédelmi ismeretek elsajátítását” értik. A miniszteri biztos szerint a tantárgynál a NAT 60-80 tanulási eredményt határoz meg, amelyek közül mindössze 3-at tesznek ki a honvédelmi ismeretek és a nemzeti identitásra vonatkozó részek.

A NAT elkészítésekor Hajnal Gabriella szerint az volt a cél, hogy a diákok terhelését csökkentsék. Amikor a Csépe Valéria-féle anyag 2018-ban kikerült társadalmi egyeztetésre, akkor mintegy 800-1000 vélemény érkezett rá. Ha minden javaslatot megfogadtak volna, akkor egy tanárnak 60-65 órája lett volna a gyerekeknek.

Hajnal szerint a hamarosan megjelenő kerettantervekben minden tantárgynál kimondottan nagyon nagy szerepet fognak kapni az új pedagógiai módszerek, a projekthét, a témahetek, a páros órai munka, illetve az egyéni tanulási utak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

770 millió forintnál tart a licit: megvennék a Twitter-főnök első szavait

Több kilométeres a dugó az M0-son

Több kilométeres a dugó az M0-son

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni