T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Fidesz frakcióülése után, Orbán Viktor vasárnapi évértékelője előtt vagyunk – ez adja a csütörtöki kormányzati tájékoztató különlegességét. Részletek derültek ki az Orbán által szerdán bejelentett nemzeti konzultációról. A kormány klímavédelmi akciótervet is elfogadott.

A szerdai, kihelyezett Fidesz-frakcióülésen derült ki, hogy újabb nemzeti konzultáció jön. Orbán Viktor szerint erre azért van szükség, mert „egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál.”

Fő témaként a kormányfő azt a problémát fogalmazta meg, hogy „egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál”. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nemzeti konzultáció keretein belül ez alkalommal több témában is kikérik majd az állampolgárok véleményét.

A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok „az iparággá vált börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről.

Nemzeti konzultáció

A konkrétumokról Gulyás azt mondta a csütörtöki Kormányinfón, hogy a nemzeti konzultáció témáit a kormány elfogadta, a jövő héten nyilvánosak lesznek a kérdések.

Helyre kell állítani a rendet – indokolt Gulyás.

Újságírói kérdésre Gulyás azt is elmondta, kilenc kérdést tervez a kormány, ha pedig a jövő héten meglesznek a kérdések, március közepétől kaphatják kézhez az íveket az emberek, és akár április végéig, május elejéig is hagyhatnak időt a kitöltésre. Neten is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

A kormány célja ezzel a konzultációval az, hogy még a tavaszi ülésszak alatt törvényeket hozzanak a konzultációs eredmények ismeretében. Felmerült a kérdés, miért nem népszavazást tartanak, miért nemzeti konzultációt, de erre nem válaszolt Gulyás, csak annyit mondott: a kormány a konzultáció mellett döntött.

Nem tudom, de nem is érdekel.

Ezt pedig arra mondta Gulyás, számítanak-e arra, hogy a konzultációra reagál majd az EU vagy az Európai Néppárt.

A kormányülésen felhatalmazást kapott Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy módosítsa a „börtönbizniszre” vonatkozó jogszabályokat, a cél az, hogy a kabinet felfüggessze a kártérítések kifizetését. A jogszabálymódosítás a tavaszi ülésszakon kerülhet a Ház elé, akár már ebben a hónapban. Hozzátette Gulyás, tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokat, azokét is, akik a börtönben vannak, de milliárdokat fizetnek kártérítésként, ezen pedig változtatnának.

Kormányülés is volt szerdán, még a frakcióülés előtt. Klíma- és természetvédelmi akciótervet is elfogadtak a kabinet tagjai, de erről Gulyás nem mondott részleteket, azokat majd Orbán ismerteti vasárnapi évértékelőjén.

Konkrét intézkedéseket fogadtunk el.

Orbán tájékoztatta kormányát németországi útjáról is. A gazdasági kapcsolatok szilárdak, a kormányközeli kapcsolatok jók, „vannak kérdések, amikben nem értünk egyet” – mondta a miniszter. Ha már gazdaság: látja a magyar kormány, hogy a nyugat-európai gazdaság lassulóban van, akár meg is állhat, erre fel kell készülnie a magyar gazdaságnak is.

Kertész és a NAT

A Nemzeti alaptantervről azt mondta, nem kívánnak rajta módosítani, nem is tartják azt politikai alkotásnak.

A módosított jobb, mint az előző – mondta Gulyás.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva kiderült, a miniszter olvasta Kertész Imre Sorstalanság c. könyvét, de abban nem foglalt állást, Kertésznek bent kell-e lennie az alaptantervben. Kertész egyébként a kerettanterv része lesz.

Felmerült, a NAT-ról is lehetne nemzeti konzultációt folytatni, de erre Gulyás azt mondta, senkinek sincs megtiltva, hogy valamiről politikai vitát (konzultációt) folytasson, de a kormány ebben a témában nemzeti konzultációt nem indít.

Euró és Kaleta

Kaleta Gábor is szóba került. A volt perui nagykövetet gyermekpornográfia miatt tartóztatták le. Gulyás Gergely azt nem tudta megmondani, hányszor világították át pontosan, csak a főszabályt említette, hogy nagyköveti kinevezésekor és onnantól ötévente világítanak át valakit. A Kaleta-ügyről részleteket nem mondott, csak annyit, hogy

a vádak megalapozottnak tűnnek.

Az erőmű ára

Ezen a Kormányinfón sem derült ki, mennyit fizetett az állam a Mátrai Erőműért. Mert a tranzakció még nem zárult le, Gulyás szerint ez még akár két hónap is lehet. Mészáros Lőrincet a hvg.hu is megkérdezte az erőmű áráról, de az ország leggazdagabb embere sem tudott erre mit mondani. Mészáros csak annyit mondott:

Távolodjon el tőlem, jó? Azonnal távolodjon el!

„Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?" - Megkérdeztük Mészáros Lőrincet a Mátrai Erőmű áráról

Munkatársunk megkérdezte Mészáros Lőrincet, hogy mennyi pénzért adja el az államnak a veszteséges Mátrai Erőművet. Emlékezetes beszélgetés következett, még ha a vételár nem is derült ki.

A kormány nem támogatja az iskolai tantermek bekamerázását – mondta Gulyás. Korábban a hvg.hu is írt erről a témáról, cikkünket a témában ITT éri el. A miniszter azt azonban nem zárta ki, hogy növelik a tanárok biztonságát és biztonságérzetét, szólt az iskolarendészet rendszerének felállításáról is.

Mekkora az infláció?

2020 januárjában a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, elszabadult az infláció. Erről Gulyás a Kormányinfón azt mondta:

nem tudom elképzelni, hogy éves szinten 4,7 százalék legyen az infláció.

Olyan helyzetben vagyunk, amilyenben az ország még nem volt – mondta Gulyás arra, hogy szerinte a nyugat-európai recesszió elkerülheti Magyarországot, de folyamatosan monitorozzák, milyen lépéseket tehetnek még ennek érdekében.

Ellenzéki pártok felvetették, hogy a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozni, felvetve, hogy 2010 előtt Orbán Viktor is nyilvánosságra hozta felesége nyilatkozatát. Gulyás azt mondta, ők soha nem voltak a nagyobb átláthatóság ellen, azt pedig mindenki eldöntheti, hogy a törvényi kötelezettségén túl mennyi információt hoz nyilvánosságra.

Gulyás egyetért Matteo Salvinivel – ez is kiderült. Az olasz politikus azért került szóba, mert megvonták Salvini mentelmi jogát, miután az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója fedélzetén érkezett 131 menekült tavaly július végén öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini „túszul ejtette” a menekülteket, korlátozva személyi szabadságukat, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat. Salvini mentelmi jogának felfüggesztése után azt mondta, hogy belügyminiszterként, olaszként és emberként is Olaszország határvédelmét és biztonságát tartotta kötelességének. Hangsúlyozta, hogy a baloldali kormánytöbbség bírósági üggyel akarja őt politikailag ellehetetleníteni. Gulyás pedig egyetért Salvinivel.

A Természettudományi Múzeumról is döntött a kormány. Az új helye Debrecen lesz, de ideiglenes helyre nem költözik, tehát amíg nem költöznek, addig nyitva marad az intézmény.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch

Kitalálta az Apple, hogyan tudna vérnyomást mérni az Apple Watch