szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanterv nemhogy nem segíti, egyenesen gátolja az irodalomtanítás szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását – írta az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya.

Amíg a Magyar Tudományos Akadémia egy semmitmondó közleményben intézte el az új nemzeti alaptantervet, az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya annál kritikusabb volt. Szerintük a kormánynak egy dolga volna a magyartanítás kapcsán: visszavonni a NAT rendelkezéseit.

A bizottság az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetéhez csatlakozott, akik azt írták:

a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását.

Mint írták, a magyartanításnak „különös figyelmet kell fordítania a diákok olvasási érdeklődésének felkeltésére, képességeik fejlesztésére, az irodalmi hagyományok és a kortárs kultúra közötti közvetítésre. A most kiadott NAT tartalmi rendelkezései nem segítik a tanárokat ebben a feladatban”.

A problémák több részből állnak össze:

  • akkora a törzsanyag, hogy csak a tananyag utáni rohanás maradna, a diákok közötti differenciálás lehetetlen lenne,
  • az elvben szabadon hagyott 20 százaléknyi órakeretet csak a legjobb képességű és legjobb szociális hátterű osztályokban használhatják ki,
  • ha csak időrendben taníthatják az irodalmat, az csökkenti a modern és kortárs szövegek közös feldolgozásának esélyét,
  • a kötelező szerzőknél és műveknél „miközben az anyag normatív értékekről beszél és a kánon előírására törekszik, látványosan eltekint a szakmai kánontól és a szaktudományos normáktól”,
  • ráadásul a NAT kiadása és a tervezett bevezetés között annyira kevés idő van, hogy esélytelen idén szeptemberig jól használható, szakmailag elfogadható tananyagot készíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!