T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

„A turisztikai szezonnak kampó” – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos évnyitóján. Gazdaságvédelmi akcióterv is lesz a koronavírus miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök és Orbán Viktor miniszterelnök az üzleti élet több száz prominense előtt beszélt a gazdaságpolitika főbb irányairól. Erről szóló tudósításunkat IDE KATTINTVA találja.

Külön cikkben foglaljuk össze az alábbiakban, hogy mit mondott a kormányfő a koronavírus és a magyar gazdaság kapcsolatáról.

A koronavírus komoly gazdasági visszaesést eredményez – így foglalható össze Orbán Viktor előadása. A miniszterelnök szerint brutális változásokra kell felkészülni, úgy véli, a legrosszabb forgatókönyvre, a világjárványra kell felkészülni, az ehhez való alkalmazkodáshoz pedig a cégeknek is, országoknak is ki kell lépniük a komfortzónából.

Azzal együtt, hogy világjárvány lesz, vakcina nem lesz Orbán szerint.

Még ha holnap reggelre meglenne az ellenszer, akkor is egy évbe telne, míg elterjedne és megállítaná a járványt. „Védtelenek vagyunk, marad a pszichológiai bizonytalanság. Lehet, hogy vakcina nem lesz, így a pszichológiai bizonytalanság marad, hiszen lehet, hogy többen halnak meg influenzában, de ott legalább van az oltás bizonysága” – fogalmazott.

És szerinte ez a legnagyobb veszély, nem az, hogy mennyien tudnak elmenni dolgozni, vagy maradnak otthon. Orbán úgy fogalmazott, öt-hat hónapos lefutással számol, ami azonban a turizmusnak is komoly károkat okoz.

A turisztikai szezonnak kampó – mondta.

Majd azt kérte a kamarától Parragh László kamarai elnök felé fordulva, hogy április végére a kormány kapjon egy dokumentumot arról, hol milyen problémákat okozott a koronavírus, és hogyan tud segíteni a kabinet. Azt a célt azonban nem adjuk fel, hogy a magyar növekedés legalább két százalékponttal gyorsabb növekedést produkáljon az EU-nál.

A 2021-es költségvetést ráadásul ennek a szellemében kell újragondolniuk, a koronavírus elleni védekezés pedig mindenkitől hozzájárulást követel – mondta.

Előadását azzal zárta Orbán, hogy a vírus miatt gazdaságvédelmi akciótervet hirdetnek majd meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik