szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csopakon megduplázódott az emberek száma, a polgármester szerint valódi "happening-hangulat" van, miközben többen épp azért utaznak a tóhoz, hogy ne érintkezzenek másokkal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyre többen keresik fel a Balaton-parti nyaralójukat a koronavírus terjedése miatt. A 2100 fős Csopakon 2000 nyaralóingatlant tartanak nyilván, amelyek többségébe életvitelszerűen beköltöztek a tulajdonosok, számolt be róla a Veszprém TV.

Csopak polgármestere szerint nem ez a baj, hanem hogy az emberek nem tartják be az alapvető szabályokat.

"Ha egy 2000 fős települést elkezdünk 4-5 ezren használni, akkor növeljük a fertőzésveszélyt. Nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem másokért is" - nyilatkozta a csatornának Ambrus Tibor, aki hozzátette, hogy

a településen valódi happening-hangulat van, nyarat idéző tömeg hömöpölyög, az étteremekben nem lehet asztalt találni és a fagyizók előtt is kígyózik a sor.

Hasonlóról számolt be a Hírbalaton.hu is.

A portál azt írja, hogy jóval nagyobb volt a mozgás a Balaton partján az elmúlt napokban, mint ilyentájt megszokhatták, szintén azt tapasztalták, hogy rengetegen utaztak le a fővárosból a nyaralójukba a koronavírus-terjedés miatt elrendelt vészhelyzetben.

A portálnak egy asszony azt mesélte, hogy Siófokon és Zamárdiban is sok nyaralóba megérkeztek a tulajdonosok.

"Többen vagyunk most a nyaralókban, mint egy évvel korábban.

Budapestiek vagyunk, és azért vagyunk itt, mert nyugalmasabb a környék, nincs annyi veszélyforrás, találkozási helyzet másokkal, mint otthon.

Ha nagyon nekidurálom magam és elmegyek két faluval odébb, könnyen be tudok vásárolni, így nem vagyok veszélynek kitéve. Itt nagyobb az egészségügyi biztonságérzet, azt gondolom" - mesélte egy üdülőtulajdonos.

A sonline szerint sem egyedi a jelenség, hiszen több balatoni településre megérkeztek a vidéki – sok esetben fővárosi – üdülőtulajdonosok.

A portál szerint a közösségi médiában rengeteg bejegyzés jelent meg, amelyben a helyiek arra kérik a budapesti tulajdonosokat, hogy maradjanak inkább otthon, mert az ott élők arra panaszkodnak, hogy amióta a vidékiek megérkeztek, sok tartós élelmiszerből hiány alakult az áruházakban.

A beszámolók szerint ez nem csak a keleti, de a nyugati medencére is jellemző, így

Balatonbogláron is nehezen lehet hozzájutni liszthez, Balatonlellén van olyan panzió, amit szabályosan megrohamoztak budapesti vendégek, és Fonyódon is nagy a forgalom, ott is sok üdülőtulajdonos jelent meg a járvány miatt.

"Pénteken érkezett a hívás olyan vendégektől, akik már korábban is szálltak meg nálunk, hogy jönnének home office-ban dolgozni. Azt is mondták, hogy az egész irodát leköltöztetnék, és kérték, hogy ideiglenes lakcímre bejelentkezhessenek hozzánk

– mondta lapnak Lengyeltótiné Lajos Beáta, a Boathouse Balatonlelle tulajdonosa.

Siófokon már olyan nagy a tömeg, hogy a polgármester nyílt levélben kéri a tulajdonosokat, hogy ne jöjjenek a városba.

"Tisztelettel kérem a Siófokon nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosokat, hogy mérlegelve a veszélyhelyzetet, felelősségteljes állampolgári magatartást tanúsítva ne utazzanak ide, és ne költözzenek siófoki nyaralóikba, hanem maradjanak lakhelyükön!

Ezzel csökkentik annak esélyét, hogy nem tudván, fertőzöttek, új gócpontok kialakulását hozzák létre a meglévők mellett.

- írta Lengyel Róbert a város honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Koronavírus a végeken: van, ahol 100 ezret ad az önkormányzat, máshol maguknak varrják a maszkot

A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

Serdült Viktória Itthon

Hogyan segíthetek az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus idején?

Szakácsok ételt főznek nekik, önkéntesek a gyerekeiket tanítják, lakástulajdonosok pedig ingyen szállást kínálnak számukra – még csak a járvány kezdetén vagyunk, de már most sokan összefogtak, hogy segítsék a koronavírus ellen küzdő egészségügyi dolgozókat. De pontosan mit tehet egy átlagember, ha tényleg tehermentesíteni akarja az ápolónők és az orvosok munkáját? Vigyünk nekik ebédet? Varrjunk nekik maszkokat? Utaljunk pénzt? Egészségügyi szakemberek segítségével próbáltunk válaszolni. Annyi segítség van, hogy a kormány már önkéntességi akciócsoportot is felállított a koordinálásra.