szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint szükség lenne 1 millió részecskeszűrős maszkra és 5 millió sebészeti maszkra is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Legalább egymillió, részecskeszűrővel ellátott – FFP2-es – szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek a koronavírus-járvány miatt – közölte a főpolgármester pénteki online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely elmondta: elsősorban az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók védelme érdekében lenne szükség a védőfelszerelésre.

Továbbá kellene legalább 5 millió sebészeti szájmaszk, amit adott esetben a lakosság körében is tudnának terjeszteni.

A fővárosi önkormányzat a saját és a kerületek képviseletében pénteken jelezte az igényeit a kormányzatnak, de maguk is mindent megtesznek a védőeszközök beszerezéséért – magyarázta a főpolgármester, hozzátéve: nem pénzkérdés, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges védőeszközök, ám nagyon nehéz beszerezni őket.

A főpolgármester bejelentette: a fővárosi önkormányzat nem számláz ki márciustól júniusig bérleti díjat azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek az önkormányzattól bérelnek üzlethelyiséget. Továbbá megteremtik a jogszabályi feltételeket arra, hogy

azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat, később se kelljen az elmaradt bérleti díjakat kifizetniük.

Karácsony arról is beszélt, hogy a parkolás kérdése folyamatosan napirenden van, és a plázákkal megkezdett egyeztetéseknek köszönhetően az Aréna és a MOM Park bevásárlóközpont is biztosít ingyenes parkolási lehetőséget az épületeiben. A többi fővárosi plázával még tárgyalnak.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy sok kerületben több száz polgárőr kapcsolódott be az idősek ellátásába.

Karácsony köszönetet mondott a MOL Limo és a GreenGo közösségi autószolgáltatóknak, hogy az idősellátásban felvetődő igények kiszolgálására ingyenes használatra ajánlottak fel járműveket.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes azt közölte, tájékoztató honlapot indított a főváros a koronavírussal kapcsolatos budapesti információkkal, az oldal a koronavirus.budapest.hu címen elérhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!