T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A járvány első időszakát kedvezően vészeltük át – mondta Kásler Miklós miniszter.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
 • Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, kijárási korlátozást rendelnek el szombattól két hétre.
 • A részletes szabályozást, azt, hogy mikor és milyen körülmények között lehet elhagyni a lakásunkat, ebben a cikkünkben ismertettük.
 • Közben a péntek kora reggeli adatok szerint már 300 beazonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Közülük 286 magyar állampolgár, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami. A gyógyultak száma 28-ról 34-re nőtt, valamint tíz elhunytról tudunk.

Az operatív törzs péntek reggel is ülésezett, ezt követően először Orbán rádióinterjút adott, majd 11 órától a törzs is tájékoztat.

©

Kovács Zoltán államtitkár azt mondta a kijárási korlátozásról, hogy ez egy idejében és kellő mértékben meghozott intézkedés. A láthatatlan ellenség, a koronavírus ellen a frontvonalban pedig az egészségügyi dolgozók harcolnak.

Erről Kásler Miklós EMMI-miniszter azt mondta, vannak, akik már három hete küzdenek a vírus ellen és a betegekért a kórházakban.

A járvány első időszakát kedvezően vészeltük át – mondta Kásler.

Szintén az időben meghozott kormányzati intézkedések, valamint az egészségügyi dolgozóknak hála. A következő 2-3 hétben az a feladat, hogy felkészüljenek a tömeges, több ezres megbetegedésekre. Ehhez leltárakat készítenek, kapacitásokat csoportosítanak át.

Az egészségügy fegyelmezetten reagál, mondta a miniszter, ahogy az emberek is, akik tudják, hogy “minden magyar felelős minden magyarért.”

A magyar egészségügy bizonyított. Az önök segítségével képesek megoldani feladatait – így Kásler.

 

©
Kiss Róbert rendőr alezredes ezt követően a fentebb is taglalt kijárási korlátozásról szólt, a rendészeti feladatokra a “rendőri állomány felkészült”, megnyugtató rendőri jelenlétet biztosítanak majd az utcákon. A cél, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, több tízezres nagyságrendben ellenőrizték is ezek betartását. Továbbra is ellenőrzik az üzletek zárva tartását, derült ki Kiss tájékoztatójából.

Müller Cecília tisztifőorvos a koronavírusos, igazolt betegek számát ismertette (300 fő). A gyógyultak száma 34, az elhunytaké 10. Müller köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek.

Majd Müller ismertette azokat a döntéseket, amiket saját hatáskörében hozott, ezeket IDE kattintva éri el.

A kijárási korlátozásról azt mondta, ez nagyrészt a sérülékeny csoportok védelmét, valamint a járvány terjedésének lassulását szolgálja.

De mondhatnám azt is, mondom is, hogy az egész lakosság védelmét szolgálják.

Az idősektől továbbra is azt kérte, hiába mehetnek 9 és 12 között boltba, mégis maradjanak otthon és kérjék mások segítségét. “Az örömteli találkozást hanyagolják, gyorsan végezzék el szükséges teendőiket.” Ne csoportosuljunk – tette hozzá Müller.

A korlátozás nagy kihívás, a járvány kezelésének sikeressége múlik ezen.

A kisgyermekes családoknak praktikus tanácsokat is adott a tisztifőorvos:

 • a gyereket le lehet vinni az utcára, futkossanak kicsit föl s alá, adjuk meg számukra a levegőztetés lehetőségét,
 • de ezek során ne csoportosuljanak a gyerekek se,
 • a nagyobb gyerekekkel beszéljenek a szülők, mi is ez a megváltozott a helyzet,
 • a házi kedvenceket is lehet sétáltatni, célirányosan, de ne csoportosan,
 • a gyerekek őrizzék meg jókedvüket, ez fontos a tisztifőorvos szerint,
 • társasjátékozzunk például.

Kérdések

Védőfelszerelések eddig keletről jöttek, de a törzs nem adta fel annak a lehetőségét, hogy azok nyugatról is jöhetnek a jövőben.

Mennyi ideig elegendő orvosi oxigén van az országban? A törzs intézkedett arról, hogy honvédelmi irányító törzsek jelenjenek meg az orvosi oxigént előállítóknál, de az nem derült ki, hogy mennyi van ebből az országban.

Miért döntöttek a kijárási korlátozás mellett? A csoportosulásokat és a találkozásokat csökkenteni szeretnék.

Igazolásra van szükség? Nincs, anélkül is lehet munkába járni, nem kell ehhez külön dokumentum.

Aki nem a jogszabály szerinti lakóhelyén, a tartózkodási helyén, illetve a magánlakásán él jelenleg, tehát például olyan albérletben, ahová nincs bejelentve, annak a következő két hétre haza kell költöznie állandó lakcímére? Ha valaki a korlátozás életbe lépésekor nem a tartózkodási helyén van, hanem például a hétvégi házában, akkor visszamehet a tartózkodási helyére, vagyis a saját lakásába? Ezek lapunk kérdései. Müller Cecília azt mondta, a korlátozás lényege nem a korlátozás, hanem az, hogy ne csoportosuljunk. Azt azonban önként meg lehet választani, hol szeretnénk tartózkodni.

Meghosszabbítható a korlátozás? Bármilyen intézkedés meghozható, ami a járvány terjedését lassítja. Ez a mostani korlátozás kéthetes, időszaka belátható. De elképzelhető, hogy további intézkedések fognak történni. Azonban erről konkrétumokat nem tudtunk meg.

Az idősek ne csoportosuljanak akkor se, ha bevásárolni mennek. Minél hamarabb térjenek haza, és mossanak kezet.

A kutyasétáltatás ideje igény szerint történik – válaszolta Müller az Index kérdésére.

Hol vannak azok a laborok az országban, ahol tesztelnek? Budapesten (a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Szent László kórház laborja és a Dél-pesti Centrumkórház), a 4 egyetemi labor (Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest) és egy győri labor.

Van-e már annyi tapasztalat, hogy ne legyen itthon is olyan helyzet, mint Olaszországban? Ezen dolgozik az operatív törzs, hogy elkerüljük az olaszországihoz hasonló helyzetet.

A tájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük el a törzsnek:

 • Fogják-e formalizálni a "kijárási engedélyt"? Hogyan kell igazolniuk a polgároknak, hogy kellő indokkal hagyták el az otthonukat?
 • A hajléktalan emberek esetében milyen eljárást alkalmaznak?
 • Van-e igazolható adatuk arra, hogy az utóbbi két hétben történt fertőzések olyan kontaktusokból erednek, amelyeket most korlátozni kívánnak?
 • Aki nem a jogszabály szerinti lakóhelyén, a tartózkodási helyén, illetve a magánlakásán él jelenleg, tehát például olyan albérletben, ahová nincs bejelentve, annak a következő két hétre haza kell költöznie állandó lakcímére?
 • Ha valaki a korlátozás életbe lépésekor nem a tartózkodási helyén van, hanem például a hétvégi házában, akkor visszamehet a tartózkodási helyére, vagyis a saját lakásába?
 • Mi indokolta, hogy most jelentse be Orbán Viktor a kijárási korlátozást. Milyen adatokat, előrejelzéseket lát a kormány? Csütörtökön elhangzott, hogy sikerül mederben tartani a járványt, 60-70 százalékkal csökkent a forgalom. Mi változott azóta?
 • Szükség esetén meghosszabbítható a kijárási korlátozás? Készülnek-e erre?

A hvg.hu pénteki percről perce cikkét a koronavírus-járványról IDE KATTINTVA éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!