szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos adatok szerint Magyarországon 408 fertőzöttje és 13 halottja van a koronavírus-járványnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos igennel válaszolt arra a kérdésre, van-e a betegek között fiatal, vagy gyermek. A nagymágocsi idősek otthonának 8 lakója koronavírusos.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Vasárnapra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és két újabb halottja is van a kór magyarországi terjedésének.

Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt 65-el nőtt a fertőzöttek száma, ami a legnagyobb növekedés egy nap alatt.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője azzal kezdte, hogy kórházparancsnokok kezdenek dolgozni majd a kijelölt kórházakban. Ők orvosszakmai kérdésben nem dönthetnek, a készletgazdálkodás és a kórházak védelme viszont a feladatuk lesz. Vasárnap délután 2-kor kapják meg megbízólevelüket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondja, egy 86 és egy 90 éves beteg hunyt el, akik más krónikus betegségben szenvedtek. Halálukhoz hozzájárulhatott a fertőzés, de gyenge állapotban voltak,

a vírusfertőzés feltette az i-re a pontot

- mondta.

Számítani kell arra, hogy sok új koronavírus-fertőzés lesz az országban, ezért egyre több a laborvizsgálat, a kontaktkutatás még mindig zajlik. Müller arra számít, a betegek többségének enyhe tünete lesz majd, de akinél a gyanú felmerül, elvégzik a laborvizsgálatot. Az OMSZ mobilegységei háznál is tudnak tesztelni, de mikor súlyos a kórkép, komoly tünetek vannak, a kijelölt kórházba kell szállítani a beteget, hiszen az esetek egy részében néhány nap alatt komolyabbá válik a betegség. A súlyos esetek számára kijelöltek kórházakat, vidéken is az összes infektológiai osztály fogadja a betegeket. Müller szerint van elég kapacitás az intézményekben a betegek kezelésére.

Enyhe tünetekkel ugyanakkor nem kell kórházba mennie a koronavírusos betegnek, hiszen néhány nap alatt elmúlik a betegség. Fontos, hogy ilyenkor teljesen izolálja magát a beteg, kerülje azokat a lehetőségeket, amikor átadhatná a fertőzést - mondta az országos tisztifőorvos.

Igennel válaszolt Müller arra az újságírói kérdésre, hogy van-e a fertőzöttek között fiatal vagy gyermek, ám azt nem mondta meg, hány éves betegről vagy betegekről van szó. Vannak koronavírusos egészségügyi dolgozók is, de Müller itt sem ment bele a részletekbe, így nem tudni, hány emberről van szó, ahogy arra sem válaszolt, hogy vannak-e köztük olyanok, akik későn diagnosztizált beteg miatt fertőződtek meg. A velük kapcsolatba kerültek nem dolgoznak.

Több ország panaszkodik a Kínából érkező védőfelszerelések minőségére. A vonatkozó kérdésre, hogy a Magyarországra érkezőkkel van-e bármi gond, Müller csak azt mondta, az áruk minősége eltérő, azokat folyamatosan ellenőrzik.

Lakatos arról beszél, a kijárási korlátozást be kell tartani, arra kér mindenkit, a szociális távolságot tartsák be, ne gyülekezzenek, ne csoportosan töltsék el az emberek a szabadidejüket.

Müller szerint nem kiugróan magas az elhunytak aránya a többi országéhoz képest, megfelel a nemzetközi trendeknek, de ilyen összehasonlításnak "nincs értelme". A járványgörbe itthon "laposan halad előre, nem megterhelve az ellátórendszert." Azt mondta, az elhunytaknál az alapbetegség volt a halál fő oka, amire rárakódott a fertőzés.

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója - erősítette meg Müller Cecília. A tisztifőorvos azt mondta, egy ápolt elesés miatt került kórházba, ottani kezelése során derült ki, hogy belázasodott. Ezután mintát vettek tőle, ekkor igazolódott, hogy pozitív lett a tesztje. Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból heten lettek koronavírusosak. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak. (Az esetről itt írtunk bővebben.)

Müller elmondta azt is, 14-en szorulnak jelenleg intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre. A hvg.hu kérdésére azt mondta, a daganatos betegségeknél is vannak halasztható beavatkozások.

Az országos tisztifőorvos ismét megerősítette azt is, hogy néhány napon, héten belül átléphetünk a tömeges megbetegedések időszakába.

A hvg.hu kérdései

A sajtótájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük el az Operatív Törzsnek:

  • Hány egészségügyi dolgozó koronavírusos, van-e köztük olyan, akit beteg fertőzött meg (Szent Jánosban, Bajcsyban kezelt, később diagnosztizált beteg)?
  • A magyar betegek között van fiatalkorú? Ha igen, hányan?
  • A jelenlegi fertőzöttek közül hányan vannak súlyos állapotban?
  • Müller Cecília tegnap azt mondta, "sajnálattal hallja", hogy daganatos betegeket küldenek el kezelésről. A hétfőtől felálló kórházparancsnoki rendszerrel ennek elejét lehet venni? Ha nem, szükségesnek tartják-e Kásler Miklós miniszter beavatkozását? Hiszen hiába adták utasításba, hogy csak a halasztható műtéteket halasszák, a panaszok alapján ez nem feltétlen működik.
  • Tapasztalataik szerint mennyire működik a kijárási korlátozás? Tegnap sokakat lehetett látni a Margit szigeten, illetve hosszú sort láttunk az egyik barkácsáruház előtt is, de a Normafán is rengetegen voltak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Sorra fosztják ki az Apple üzleteit, de nagyon meglepődnek a tolvajok, amikor bekapcsolják a lopott iPhone-t

Sorra fosztják ki az Apple üzleteit, de nagyon meglepődnek a tolvajok, amikor bekapcsolják a lopott iPhone-t

A mostani járvány a robotszakácsok kezére játszik

A mostani járvány a robotszakácsok kezére játszik

Szinte sosem sikerül, most mégis: rögzítették, hogyan „beszélgetnek” a narválok

Szinte sosem sikerül, most mégis: rögzítették, hogyan „beszélgetnek” a narválok