szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hivatalos adatok szerint Magyarországon 408 fertőzöttje és 13 halottja van a koronavírus-járványnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos igennel válaszolt arra a kérdésre, van-e a betegek között fiatal, vagy gyermek. A nagymágocsi idősek otthonának 8 lakója koronavírusos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Vasárnapra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és két újabb halottja is van a kór magyarországi terjedésének.

Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt 65-el nőtt a fertőzöttek száma, ami a legnagyobb növekedés egy nap alatt.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője azzal kezdte, hogy kórházparancsnokok kezdenek dolgozni majd a kijelölt kórházakban. Ők orvosszakmai kérdésben nem dönthetnek, a készletgazdálkodás és a kórházak védelme viszont a feladatuk lesz. Vasárnap délután 2-kor kapják meg megbízólevelüket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondja, egy 86 és egy 90 éves beteg hunyt el, akik más krónikus betegségben szenvedtek. Halálukhoz hozzájárulhatott a fertőzés, de gyenge állapotban voltak,

a vírusfertőzés feltette az i-re a pontot

- mondta.

Számítani kell arra, hogy sok új koronavírus-fertőzés lesz az országban, ezért egyre több a laborvizsgálat, a kontaktkutatás még mindig zajlik. Müller arra számít, a betegek többségének enyhe tünete lesz majd, de akinél a gyanú felmerül, elvégzik a laborvizsgálatot. Az OMSZ mobilegységei háznál is tudnak tesztelni, de mikor súlyos a kórkép, komoly tünetek vannak, a kijelölt kórházba kell szállítani a beteget, hiszen az esetek egy részében néhány nap alatt komolyabbá válik a betegség. A súlyos esetek számára kijelöltek kórházakat, vidéken is az összes infektológiai osztály fogadja a betegeket. Müller szerint van elég kapacitás az intézményekben a betegek kezelésére.

Enyhe tünetekkel ugyanakkor nem kell kórházba mennie a koronavírusos betegnek, hiszen néhány nap alatt elmúlik a betegség. Fontos, hogy ilyenkor teljesen izolálja magát a beteg, kerülje azokat a lehetőségeket, amikor átadhatná a fertőzést - mondta az országos tisztifőorvos.

Igennel válaszolt Müller arra az újságírói kérdésre, hogy van-e a fertőzöttek között fiatal vagy gyermek, ám azt nem mondta meg, hány éves betegről vagy betegekről van szó. Vannak koronavírusos egészségügyi dolgozók is, de Müller itt sem ment bele a részletekbe, így nem tudni, hány emberről van szó, ahogy arra sem válaszolt, hogy vannak-e köztük olyanok, akik későn diagnosztizált beteg miatt fertőződtek meg. A velük kapcsolatba kerültek nem dolgoznak.

Több ország panaszkodik a Kínából érkező védőfelszerelések minőségére. A vonatkozó kérdésre, hogy a Magyarországra érkezőkkel van-e bármi gond, Müller csak azt mondta, az áruk minősége eltérő, azokat folyamatosan ellenőrzik.

Lakatos arról beszél, a kijárási korlátozást be kell tartani, arra kér mindenkit, a szociális távolságot tartsák be, ne gyülekezzenek, ne csoportosan töltsék el az emberek a szabadidejüket.

Müller szerint nem kiugróan magas az elhunytak aránya a többi országéhoz képest, megfelel a nemzetközi trendeknek, de ilyen összehasonlításnak "nincs értelme". A járványgörbe itthon "laposan halad előre, nem megterhelve az ellátórendszert." Azt mondta, az elhunytaknál az alapbetegség volt a halál fő oka, amire rárakódott a fertőzés.

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója - erősítette meg Müller Cecília. A tisztifőorvos azt mondta, egy ápolt elesés miatt került kórházba, ottani kezelése során derült ki, hogy belázasodott. Ezután mintát vettek tőle, ekkor igazolódott, hogy pozitív lett a tesztje. Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból heten lettek koronavírusosak. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak. (Az esetről itt írtunk bővebben.)

Müller elmondta azt is, 14-en szorulnak jelenleg intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre. A hvg.hu kérdésére azt mondta, a daganatos betegségeknél is vannak halasztható beavatkozások.

Az országos tisztifőorvos ismét megerősítette azt is, hogy néhány napon, héten belül átléphetünk a tömeges megbetegedések időszakába.

A hvg.hu kérdései

A sajtótájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük el az Operatív Törzsnek:

  • Hány egészségügyi dolgozó koronavírusos, van-e köztük olyan, akit beteg fertőzött meg (Szent Jánosban, Bajcsyban kezelt, később diagnosztizált beteg)?
  • A magyar betegek között van fiatalkorú? Ha igen, hányan?
  • A jelenlegi fertőzöttek közül hányan vannak súlyos állapotban?
  • Müller Cecília tegnap azt mondta, "sajnálattal hallja", hogy daganatos betegeket küldenek el kezelésről. A hétfőtől felálló kórházparancsnoki rendszerrel ennek elejét lehet venni? Ha nem, szükségesnek tartják-e Kásler Miklós miniszter beavatkozását? Hiszen hiába adták utasításba, hogy csak a halasztható műtéteket halasszák, a panaszok alapján ez nem feltétlen működik.
  • Tapasztalataik szerint mennyire működik a kijárási korlátozás? Tegnap sokakat lehetett látni a Margit szigeten, illetve hosszú sort láttunk az egyik barkácsáruház előtt is, de a Normafán is rengetegen voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!