szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha Kövér és Áder soron kívül aláírja, akkor már éjfélkor hatályba léphet a jogszabály.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor már hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény – mondta vasárnap este a Bayer show-ban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás azt is elmonda, hogy most az a cél, hogy az Országgyűlés, ha az ellenzékre nem számíthatnak, akkor a kormánypártok képviselőinek a szavazataival fogadja el a koronavírus-törvényt hétfőn. Ezzel szerinte az a sajátos helyzet, ami néhány intézkedés lejárta miatt előállt, megszűnik.

A felhatalmazási törvényként is emlegetett jogszabályt a múlt héten nem sikerült elfogadnia az országgyűlésnek, mert nem szavazta meg az ellenzék a házszabálytól való eltérést. Ma ismét szavazni fognak róla, de a kormánynak az elfogadásához már nem szükségesek a Fidesz–KDNP frakción kívüli voksok.

Orbán kétfrontos háborúja: politikai színjáték és koronavírus

A kormány saját maga bizonyította, hogy a négyötödös felhatalmazás igénylése és az ellenzéktől kért álszívesség nem több politikai csapdánál, hiszen a kijárási korlátozást a felhatalmazási törvény nélkül is be tudták vezetni. Ettől függetlenül - vagy épp ezzel együtt - a törvény bizonytalan időre és bizonytalan módon, de megváltoztatja életünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Orbán kétfrontos háborúja: politikai színjáték és koronavírus

A kormány saját maga bizonyította, hogy a négyötödös felhatalmazás igénylése és az ellenzéktől kért álszívesség nem több politikai csapdánál, hiszen a kijárási korlátozást a felhatalmazási törvény nélkül is be tudták vezetni. Ettől függetlenül – vagy épp ezzel együtt – a törvény bizonytalan időre és bizonytalan módon, de megváltoztatja életünket.