szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak akkor tűnt elő, amikor alá kellett írnia a felhatalmazási törvényt. Egy korábbi nyilatkozat alapján az Alaptörvényben rögzített feladatait látja el. Az pedig már évek óta megfigyelhető, ha válsághelyzet van, akkor nem a köztársasági elnök, hanem Orbán a védekezés irányítója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A köztársasági elnök Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki. A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak.

Ezt válaszolta néhány nappal ezelőtt a Köztársasági Elnöki Hivatal az Index kérdésére, amikor a lap arra kérdezett rá, mivel tölti a napjait Áder János a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta. Kiderült az is, Áder több külföldi programját lemondták, hazai programjait is törölték.

Az MTI gyűjtése szerint márciusban Áder:

  • az M1 képernyőjén keresztül mondta el március 15-i ünnepi beszédét (itt Áder többek között arról beszélt, hogy "emlékezzünk otthonunkban, most épp szerényebb körülmények között. Kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva"),
  • aznap levélben köszöntötte lengyel kollégáját, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni Magyarországon a kitüntetését,
  • ott volt a Kossuth téren Kövér László házelnök mellett, amikor a nemzeti ünnepen felvonták a lobogót,
  • előléptette a Magyar Honvédség parancsnokát Benkő Tibor miniszter javaslatára,
  • nagyköveti megbízólevelet adott át 16-án,
  • a lengyel-magyar barátság napján, 23-án pedig levelet kapott Dudától.

Március 24-én a távirati iroda több fényképet is közölt Áder feleségéről, Herczegh Anitáról, köztük olyat is, ahol felpróbál egy védőmaszkot. Herczeg ugyanis ott volt a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványok bemutatóján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában.

Áder felesége szerint most nagyobb a baj, mint bármikor

Összefogásra van most szükség Herczegh Anita szerint.

De Áder János nem sokat tétlenkedett, amikor a felhatalmazási törvényt kellett aláírnia. Még a jogszabály elfogadása előtt több miniszter is úgy számolt, ha a közjogi akadályokat – Kövér és Áder aláírása, kihirdetése a Magyar Közlönyben – könnyen veszi a jogszabály, akkor a hétfői parlamenti voksolás után már éjféltől hatályos lehet. Az államfő pedig kicsivel több mint két órával a felhatalmazási törvény megszavazása után már el is rendelte annak kihirdetését. Elnöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, a törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, és mindenkit figyelmeztetett: ez nem a politikai haszonszerzés ideje.

Hogy hová tűnt Áder János, az után Szél Bernadett is nyomozott, közérdekű adatkérést adott be az ügyben, de ő is csak azt a választ kapta, mint az újságírók. A felhatalmazási törvény elnöki aláírása után az alábbiakat írta ki Szél a közösségi oldalára.

Rögzítsük, hogy a “nemzet egységét” kifejezni hivatott közjogi főméltóságtól ennyire telik: itt vagyunk egy globális krízis közepén, az országok elnökei sorra törik magukat azon, hogy az embereket bátorítsák, Áder János ezalatt egy szót sem szól hozzánk, de amikor kényre-kedvre törvényileg maga alá gyűri az országot egy elszabadult kormányfő, két óra alatt aláírja, sőt még egy közleményt is hozzácsap.

Áder kollégái tényleg máshogy viselkednek a koronavírus idején a környező országokban.

Zuzana Čaputová szlovák elnök folyamatosan maszkot viselve dolgozik, néhány nappal ezelőtt pedig az elnöki palota teraszáról tapsolta meg az egészségügyi dolgozókat, akiket hősnek nevezett:

Áder lengyel kollégája, Andrzej Duda március 30-án pedig Facebook-videóban válaszolta meg a kommentben érkezett kérdéseket. Utána azt írta, köszöni a sok kérdést, ebben a nehéz időszakban pedig aki csak teheti, maradjon otthon. (Lengyelországban május 10-én – és ha szükséges második forduló, 24-én – köztársaságielnök-választást tartanak, és fontos megjegyezni azt is, az itt sorolt országok közül egyedül Magyarországon nem közvetlenül választják a köztársasági elnököt.)

Milos Zeman cseh elnök is közösségi oldalán szólt az emberekhez, azt írta, bátorsággal és összefogással lehet túllenni a mostani időszakon, és mindenkit arra kérte, kövesse és tartsa be a hatóságok utasításait.

Nagy köszönet az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, akik szó szerint a frontvonalban harcolnak és életeket mentenek – írta.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök is.

De nem volt mindig ennyire rejtőzködő Áder. Igaz, országmentő szerepben legtöbbször Orbán Viktor tetszeleg. A miniszterelnök a koronavírus-járvány idején is rendre egyes szám első személyben fogalmaz, amikor a védekezésről szól, de például az árvízveszély idején is a gátak mellett készített fotókkal, videókkal volt tele Facebook-oldala.

A vörösiszap, Schmitt Pál és Orbán Viktor

2010-ben Áder elődje, Schmitt Pál az elsők között látogatta meg a vörösiszap-katasztrófa sebesültjeit a tragédia másnapján: október 5-én a Honvédkórházba ment, ahol akkor tíz sérültet kezeltek. Az államfő részvétét fejezte ki az iszapömlésben életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak is. Egy héttel később felesége, Makray Katalin a veszprémi és a győri kórházban ápolt sérülteket is meglátogatta, később pedig Schmitt Orbán Viktorral közösen aláírt levélben kérte az embereket, segítsenek a katasztrófa túlélőinek. Majd egyre kevesebbszer szólalt meg Schmitt, és háttérbe szorult a mentést és helyreállítást az első perctől kezdve teljes erőbedobással irányító Orbán mögött.

Igaz, 2013 nyarán az árvízveszély idején Áder megtekintette a védekezést a Szigetköz legveszélyeztetettebb területén, Győrújfaluban. Akkor a köztársasági elnök úgy fogalmazott:

heroikus küzdelem folyik a gátakon.

Hozzátette akkor, pánikra semmi ok, a csatát meg fogjuk nyerni. A KEH honlapján pedig fotógaléria is található arról, ahogy Áder János Mecsérnél megtekintette az árvízvédelmi munkálatokat.

Idei újévi beszédében a köztársasági elnök arról beszélt, hogy “nem a természetet, hanem a saját természetünket kell legyőzni”, a teremtett világ megőrzése pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangzott el négy hónapja. A koronavírus-járvány ekkor még csak Kínában járt – ott tavaly november 17-én már volt fertőzöttje a vírusnak, december 31-re pedig már 266 igazolt megbetegedésről tudni –, Áder az újévi beszédében mégis egyfajta váteszként úgy fogalmazott:

a káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön.

Feltette azt a kérdést is, hogy: meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy a környezetünket, ahogy kaptuk, vagy

mi leszünk az a nemzedék, amely – alig egyetlen emberöltő alatt – elherdálja évezredes, évmilliós örökségét?

Az aggódó köztársasági elnök azonban a koronavírus-járvány alatt egyelőre néma maradt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

Amerikában bejött a nyitás: kétmillió ember már talált munkát

Alkalom szüli a szuperterjesztőt: a stadionok és a strandok továbbra is gócpontok lehetnek

Alkalom szüli a szuperterjesztőt: a stadionok és a strandok továbbra is gócpontok lehetnek

Tart az Alzheimer-kórtól? Akkor ne féljen a testmozgástól

Tart az Alzheimer-kórtól? Akkor ne féljen a testmozgástól