szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak akkor tűnt elő, amikor alá kellett írnia a felhatalmazási törvényt. Egy korábbi nyilatkozat alapján az Alaptörvényben rögzített feladatait látja el. Az pedig már évek óta megfigyelhető, ha válsághelyzet van, akkor nem a köztársasági elnök, hanem Orbán a védekezés irányítója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A köztársasági elnök Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki. A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak.

Ezt válaszolta néhány nappal ezelőtt a Köztársasági Elnöki Hivatal az Index kérdésére, amikor a lap arra kérdezett rá, mivel tölti a napjait Áder János a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta. Kiderült az is, Áder több külföldi programját lemondták, hazai programjait is törölték.

Az MTI gyűjtése szerint márciusban Áder:

  • az M1 képernyőjén keresztül mondta el március 15-i ünnepi beszédét (itt Áder többek között arról beszélt, hogy "emlékezzünk otthonunkban, most épp szerényebb körülmények között. Kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva"),
  • aznap levélben köszöntötte lengyel kollégáját, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni Magyarországon a kitüntetését,
  • ott volt a Kossuth téren Kövér László házelnök mellett, amikor a nemzeti ünnepen felvonták a lobogót,
  • előléptette a Magyar Honvédség parancsnokát Benkő Tibor miniszter javaslatára,
  • nagyköveti megbízólevelet adott át 16-án,
  • a lengyel-magyar barátság napján, 23-án pedig levelet kapott Dudától.

Március 24-én a távirati iroda több fényképet is közölt Áder feleségéről, Herczegh Anitáról, köztük olyat is, ahol felpróbál egy védőmaszkot. Herczeg ugyanis ott volt a hazai segélyszervezetek önkénteseinek készült igazolványok bemutatóján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában.

Áder felesége szerint most nagyobb a baj, mint bármikor

Összefogásra van most szükség Herczegh Anita szerint.

De Áder János nem sokat tétlenkedett, amikor a felhatalmazási törvényt kellett aláírnia. Még a jogszabály elfogadása előtt több miniszter is úgy számolt, ha a közjogi akadályokat – Kövér és Áder aláírása, kihirdetése a Magyar Közlönyben – könnyen veszi a jogszabály, akkor a hétfői parlamenti voksolás után már éjféltől hatályos lehet. Az államfő pedig kicsivel több mint két órával a felhatalmazási törvény megszavazása után már el is rendelte annak kihirdetését. Elnöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, a törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, és mindenkit figyelmeztetett: ez nem a politikai haszonszerzés ideje.

Hogy hová tűnt Áder János, az után Szél Bernadett is nyomozott, közérdekű adatkérést adott be az ügyben, de ő is csak azt a választ kapta, mint az újságírók. A felhatalmazási törvény elnöki aláírása után az alábbiakat írta ki Szél a közösségi oldalára.

Rögzítsük, hogy a “nemzet egységét” kifejezni hivatott közjogi főméltóságtól ennyire telik: itt vagyunk egy globális krízis közepén, az országok elnökei sorra törik magukat azon, hogy az embereket bátorítsák, Áder János ezalatt egy szót sem szól hozzánk, de amikor kényre-kedvre törvényileg maga alá gyűri az országot egy elszabadult kormányfő, két óra alatt aláírja, sőt még egy közleményt is hozzácsap.

Áder kollégái tényleg máshogy viselkednek a koronavírus idején a környező országokban.

Zuzana Čaputová szlovák elnök folyamatosan maszkot viselve dolgozik, néhány nappal ezelőtt pedig az elnöki palota teraszáról tapsolta meg az egészségügyi dolgozókat, akiket hősnek nevezett:

Áder lengyel kollégája, Andrzej Duda március 30-án pedig Facebook-videóban válaszolta meg a kommentben érkezett kérdéseket. Utána azt írta, köszöni a sok kérdést, ebben a nehéz időszakban pedig aki csak teheti, maradjon otthon. (Lengyelországban május 10-én – és ha szükséges második forduló, 24-én – köztársaságielnök-választást tartanak, és fontos megjegyezni azt is, az itt sorolt országok közül egyedül Magyarországon nem közvetlenül választják a köztársasági elnököt.)

Milos Zeman cseh elnök is közösségi oldalán szólt az emberekhez, azt írta, bátorsággal és összefogással lehet túllenni a mostani időszakon, és mindenkit arra kérte, kövesse és tartsa be a hatóságok utasításait.

Nagy köszönet az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, akik szó szerint a frontvonalban harcolnak és életeket mentenek – írta.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök is.

De nem volt mindig ennyire rejtőzködő Áder. Igaz, országmentő szerepben legtöbbször Orbán Viktor tetszeleg. A miniszterelnök a koronavírus-járvány idején is rendre egyes szám első személyben fogalmaz, amikor a védekezésről szól, de például az árvízveszély idején is a gátak mellett készített fotókkal, videókkal volt tele Facebook-oldala.

A vörösiszap, Schmitt Pál és Orbán Viktor

2010-ben Áder elődje, Schmitt Pál az elsők között látogatta meg a vörösiszap-katasztrófa sebesültjeit a tragédia másnapján: október 5-én a Honvédkórházba ment, ahol akkor tíz sérültet kezeltek. Az államfő részvétét fejezte ki az iszapömlésben életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak is. Egy héttel később felesége, Makray Katalin a veszprémi és a győri kórházban ápolt sérülteket is meglátogatta, később pedig Schmitt Orbán Viktorral közösen aláírt levélben kérte az embereket, segítsenek a katasztrófa túlélőinek. Majd egyre kevesebbszer szólalt meg Schmitt, és háttérbe szorult a mentést és helyreállítást az első perctől kezdve teljes erőbedobással irányító Orbán mögött.

Igaz, 2013 nyarán az árvízveszély idején Áder megtekintette a védekezést a Szigetköz legveszélyeztetettebb területén, Győrújfaluban. Akkor a köztársasági elnök úgy fogalmazott:

heroikus küzdelem folyik a gátakon.

Hozzátette akkor, pánikra semmi ok, a csatát meg fogjuk nyerni. A KEH honlapján pedig fotógaléria is található arról, ahogy Áder János Mecsérnél megtekintette az árvízvédelmi munkálatokat.

Idei újévi beszédében a köztársasági elnök arról beszélt, hogy “nem a természetet, hanem a saját természetünket kell legyőzni”, a teremtett világ megőrzése pedig mindannyiunk közös felelőssége – hangzott el négy hónapja. A koronavírus-járvány ekkor még csak Kínában járt – ott tavaly november 17-én már volt fertőzöttje a vírusnak, december 31-re pedig már 266 igazolt megbetegedésről tudni –, Áder az újévi beszédében mégis egyfajta váteszként úgy fogalmazott:

a káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön.

Feltette azt a kérdést is, hogy: meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy a környezetünket, ahogy kaptuk, vagy

mi leszünk az a nemzedék, amely – alig egyetlen emberöltő alatt – elherdálja évezredes, évmilliós örökségét?

Az aggódó köztársasági elnök azonban a koronavírus-járvány alatt egyelőre néma maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!