Tetszett a cikk?

Speciális szabályok jönnek majd Magyarországon, de az újraindításnak az a feltétele, hogy meg tudják védeni az időseket, a nagyvárosokban élőket és a krónikus betegeket.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A miniszterelnök pénteki rádióinterjúja előtt Gulyás Gergely már a csütörtöki Kormányinfón jelezte, a kijárási korlátozások május 3-ig maradnak, utána azonban – május 4-től – folyamatos és fokozatos enyhítéseket vezetnek be a gazdaság újraindítása érdekében. Az is kiderült, hogy a polgármesterek az előttünk álló két hétvégére újra megkapják a jogokat arra, csak úgy, mint húsvétkor, hogy helyben szigorúbb intézkedéseket hozzanak.

A koronavírusról szóló tájékoztató oldal pedig azt közölte péntek reggel, hogy 250-re emelkedett az elhunytak száma, és 2383 igazolt koronavírusos van.

Orbán Viktor a rádiós beszélgetést azzal kezdte, hogy a jövő heti fordulópont azt jelenti, hogy lezárul a védekezés első szakasza. "Ne alakuljunk át botcsinálta virológussá, egészségügyi szakemberré" – figyelmeztette önmagát és politikustársait Orbán, ő is figyel a szakemberek tanácsaira.

A kijárási korlátozások helyett új szabályokat hoznak majd.

Fokozatosan és szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet – mondta.

Ennek az a feltétele, hogy meg tudják védeni az időseket, a nagyvárosokban élőket és a krónikus betegeket, ezeken a speciel szabályokon dolgoznak még. Ha az élet újraindításakor véletlenül elszabadulna a vírus, akkor is rendelkezésre kell állni a kórházi ágyaknak, erre készültek fel a védekezés első szakaszában. "Egyetlen beteg emberről sem mondunk le" – mondta.

Mások vagyonokat fizetnek azért, hogy kurzusok keretében tanulják ki a válságmenedzsmentet, ő hat hét alatt az életben megtapasztalhatta ezt – mondta, tizenöt olyan területen hozott olyan rendelkezéseket, amire korábban nem volt példa, ilyen a járványügyi védekezés, a gazdasági akciótervek, a költségvetés átszabása, a különleges jogrend.

A legfontosabb, hogy ne rezeljünk be, ne legyünk gyávák – mondta.

Az elmúlt tíz év nem volt felesleges szerinte, helyreállt a magyarok önbizalma, elhiszik, hogy megküzdünk a vírussal, és utána a gazdasági válsággal is. “Az, hogy a magyar védekezés sikeres, az abból fakad, hogy nem rezeltünk be.”

Az elhunytak életkora majdnem 78 év, a krónikus betegek nagyobb veszélyben vannak, a fővárosban és Pest megyében pedig a fertőzöttek 65 százaléka van jelen – ezek figyelembevétele mellett hozhatják majd meg az új szabályokat. “Ha lesz fegyver, fel is nyársaljuk a vírust”, mondta, de addig ezzel együtt kell élni.

Szerinte az osztrákok gyorsan haladnak, Ausztriánál kicsit óvatosabban fogunk nyitni – mondta Orbán.

A nagyvárosokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy az általános szabályok szerint az operatív törzs alapján Orbán adja ki a rendeleteket, de helyben bevált, hogy a polgármesterek hétvégén szigoríthatnak. “De szerintem május 4-e után általános szabályokkal kell operálni.” A felelősség a kormányé, de lehet, nem fogja elvenni a többletjogot a polgármesterekkel.

A gazdasággal kapcsolatban úgy fogalmazott:

ha nincs munka, nincs semmi, ha van munka, minden van.

Így ő a munkahelyekre koncentrál. Az pedig egy jól kiépült rendszer, hogy mi történik azzal, aki elveszíti a munkáját. “Van munkanélküli segély, ráadásul van közmunka is.” Gyors gazdasági kilábalásra készül, majd újra elmondta, amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létre is hoznak.

Az EU is szóba került, szerinte egyetlen pluszforintot nem kapnak a védekezésre, csak könnyebben lehívhatnak korábbi pénzeket, amit egészségügyre is tudnak fordítani. "Brüsszel nem a transzparienciáról híres pontja a világnak, nehéz ezt átlátni."

EU-s vezetőkkel tárgyalva csütörtökön azonban abban állapodtak meg, hogy a hétéves uniós költségvetést átszabják. Rugalmasabb lesz a pénzek felhasználása, az első két évre pedig nagyobb összeget csoportosítanak. Megállapodtak abban is, hogy:

minden tagállamnak többet kell befizetni, Magyarországnak is, hogy nagyobb legyen a költségvetés kerete.

Arról azonban nem tudtak megállapodni, hogy az EU hitelekkel segítse a járvány utáni helyzetet, vagy "ajándék" pénzekkel.

Nagy Katalin műsorvezető szóba hozta a felhatalmazási törvényt is, nem nagyon érdekli, hogy Berlinben mit gondolnak Budapestről. Brüsszel azonban más kávéház, mivel ott döntéseket hoznak, de itt meg komoly gondokat lát a kormányfő.

Mindig Soros György kezét kell látnunk az ilyen dolgokban – mondta.

Kettes számú Soros-tervet lát Orbán, ugyanis a filantróp a héten megírta, hogy az EU-nak kölcsönöket kell felvennie, aminek a kamatait hosszú ideig fizetnék. "Nem ezt hívják adósrabszolgaságnak?" – kérdezte a műsorvezető Orbánt, majd mindketten elnevették magukat.

A kormányfő azzal zárta a beszélgetést, hogy Magyarország nem kér a hitelekből, erős lábakon állunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”

„Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot”