szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendszer automatikusan visszaküldi a járőrnek az öt legjobban hasonlító profilt.

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés a törvényt, amely most pénteken élesedik, és amely lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy arcfelismerést is alkalmazzon az igazoltatásoknál.

Az Amnesty International tájékoztatást adott ki, amelyben részletezik a módszert és annak gyakorlati működését. Mint a szövegből kiderül, a Belügyminisztérium adatbázist épített a személyazonosításhoz készült fotókból, az illető személyek adataiból, és ezekhez egy-egy „technikai kapcsolódó számot” képzett. Az igazoltató rendőr az arcképet ennek a rendszernek küldi meg, az pedig listázza a leginkább hasonlító öt profilt.

Az igazoltatásból képződő adatokat 30 napig őrizheti meg a rendőrség. Az Amnesty azt javasolja, hogy az adatok törlése minél hamarabb történjen meg.

Arcfelismerést egyébként eddig is használhattak a hatóságok, de ezt külön kellett kérniük a BM Arcképfelismerő Elemző Osztályától. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) erről azt az álláspontot alakította ki, hogy éppen az emberi közreműködés miatt nem lehet tömegesen alkalmazni. Az új, automatizált rendszerről a NAIH még nem adott ki közleményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mégsem tiltják be az arcfelismerést az EU-ban

Egy korábbi dokumentum szerint az arcfelismerő technológia ideiglenes tiltását szorgalmazták az új uniós vezetők, ám azóta fordult a kocka, a biztosok pedig elálltak a kezdeményezéstől.