szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 4-től az utasoknak és a kalauzoknak is kötelező a maszk a vonatokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A vasúttársaság május 4-től a vonatok fedélzetén szolgálatot teljesítő jegyvizsgálóknak és a járművezetőknek is kötelezővé teszi az arc eltakarását. Az előírás az utasokra is vonatkozik.

A MÁV emlékeztet, hogy

a védekezés második szakaszában a tömegközlekedésben kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Azt is írták, hogy nagyjából 3100 szerelvényt indítanak naponta, így biztosítva a legfeljebb 30 százalékos kihasználtságot, így az utasok tudják tartani a védőtávolságot.

A forgalomban lévő összes járművet – több mint 1200 kocsit – naponta fertőtlenítik. A pályaudvarokat, üzemi területeket is vírusellenes takarítószerekkel takarítják, a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak ingyenes kézfertőtlenítést biztosítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince-Serdült Viktória Itthon

Készülnek a magánorvosok, hétfőtől több rendelő is újranyit

Fellélegezhetnek azok a betegek, akiknek a járvány miatt az elmúlt másfél hónapban kevés esélyük volt orvoshoz jutni, még ha fizetniük is kell a kezelésért. Néhány magánrendelő már hétfőn újranyit, miután a kormány bejelentette, hogy május 4-én feloldja a magánegészségügyi szektorra vonatkozó korlátozásokat. Ezzel együtt azonban szigorú előírásokat kell betartaniuk, hogy megvédjék a pácienseket és a dolgozóikat.

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Összeverekedett két panda Szecsuanban, 17 percig gyűrték egymást - videó

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök

Lázár János: Először is, Orbán Viktor örök