Szerdán dönt a kormány arról, enyhítik-e a korlátozásokat Budapesten

Szerdán dönt a kormány arról, enyhítik-e a korlátozásokat Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília szerint Magyarországon az egész világhoz képest sikeresen kezelik a járványt. Eddig 378-an vállalták azt, hogy letöltenek egy telefonos applikációt, hogy így ellenőrizzék, betartják-e a karantént.

Az elmúlt napon 8 beteg halt meg, ezzel az áldozatok száma 421-re nőtt. 25-en meggyógyultak, így már 958 ember számít gyógyultnak. Újabb 21 fertőzöttet találtak, a járvány kezdete óta összesen 3284 emberben mutatták ki az új típusú koronavírust. Egy nap alatt 3908 mintavételt végeztek, összesen eddig 112 165 esetben teszteltek. Azt szokás szerint nem tették közzé, hogy ez hány ember tesztelését jelentette.

Jelenleg az egy nappal korábbinál harminccal kevesebb, 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és az előző napinál nyolccal kevesebben, 42-en vannak lélegeztetőgépen. 10 955 ember van hatósági házi karanténban, 599-cel több, mint egy napja ilyenkor.

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte a hétfői törzsi tájékoztatót, hogy május 7-e óta 378 hatósági karanténban lévő ember vállalta, hogy applikációt telepít a telefonjára, hogy így ellenőrizzék. Ma 10 955 elrendelt hatósági házi karantén van érvényben. Ellenőrizték a kijárási korlátozások betartását is a hétvégén – mondta Kiss.

Müller Cecília felidézte, március elején regisztrálták az első koronavírusos beteget, azóta folyamatosan követik a járvány alakulását, a görbéből pedig az látható, hogy az hétről hétre emelkedett, az igazolt új fertőzöttek száma fokozatosan növekedett, de mostanra közös eredményként lehet azt értékelni, hogy Magyarországon az egész világhoz képest sikeresen kezelik a járványt, ugyanis a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően mégis sikerült kordában tartani a vírust.

Müller azt mondta, most sikerült egy szusszanásnyi szünethez jutni.

Készítettek egy részletesebb elemzést is az elhunytakról. A 421 elhunytból 198-an voltak 80 év felettiek, a 30-39-es korosztályhoz mindössze hárman tartoztak.

67 fertőzöttről tudni eddig, akik 18 évnél fiatalabbak, közülük többen meggyógyultak már, elhunyt nincs közöttük, és maradandó egészségkárosodást sem szenvedtek. Két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván ma, állapotuk kielégítő.

Budapestre és Pest megyére vonatkozóan Müller azt mondta, ha levonjuk a kórházakban és a szociális intézményekben kezelt betegeket az összes betegszámból, akkor is itt van a legtöbb fertőzött, de pontos számot nem említett. Elmondta azt is, minden negyedik elhunyt idősotthonból származik. A mai napra ugyanis 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. A 100 elhunytból 74 fő Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 fő Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 26-an vidéki idősotthonban. A legfertőzöttebb idősotthon a Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma és 305 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést. A 100 elhunyt mellett 118 gyógyultat tartanak számon.

Kérdések

Mikor oldható fel a zárlat a tatabányai kórházban? Müller szerint “alakulunk”. Listát kapott a tiszti főorvos a kórházból, miket végezetek az izoláció érdekében a kórházban. De a helyszíni szemle még hátravan, ekkor győződnek meg majd arról, fogadhat-e új betegeket a kórház.

Sok a szabályszegés? Közel félmillió karanténellenőrzést hajtottak végre, alig több mint 1000 ember volt szabályszegő.

Mennyi idő alatt épül fel valaki a kórházban? Aki kórházba kerül, de mégis enyhébbek a tüneteit, ők 1-2 hét alatt meggyógyulnak. Akik súlyosabb állapotban vannak, de nincsenek lélegeztetőgépen, nekik akár 5 hét is lehet a gyógyulás.

Foglalt a háziorvos, telefonon elérhetetlenek. Mit lehet tenni? Türelem és kitartás – mondta Müller.

Ha valaki vidéken él, de Budapestre szállítják, és itt veszíti életét, akkor az hová számít? Vidéki vagy fővárosi elhunyt? Lakcím szerint rögzítenek.

Lapunk kérdése az volt, hogy: a vidéki nyitás első hetének mik a tapasztalatai, mennyivel nőtt az intézményeken kívüli fertőzöttek száma? Még csak egy hét telt el, árgus szemekkel figyelnek, mondta Müller, kivárják a 14 napot. “Eddig azt mondhatom, hogy egyenletesen és fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma.” Ezek a jelek biztatóak – tette hozzá.

Megérkeztek Karácsony kérdései a törzshöz a fővárosi adatok után érdeklődve? Ma reggelig nem.

A szerdai kormányülésen döntenek arról, enyhítenek-e a fővárosban és Pest megyében a korlátozásokon.

A törzsnek ezeket a kérdéseket küldtük:

Hétfői percről percre tudósításunkat ITT találja a járványról.

Hozzászólások