Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnök kivirult a koronavírus-járvány idején, él, mint hal a vízben – mondta a Fülkében, a hvg.hu közéleti podcastjában Körösényi András. A politológus egyetemi tanárral a közelmúltban megjelent könyveiről és a vezérdemokráciákról is beszélgettünk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Körösényi Andrásnak, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos tanácsadójának, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárának 2019 végén jelent meg a Manipuláció és demokrácia című könyve, amiben az Orbán-rezsimet "plebiszciter vezérdemokráciaként" írja le. Ez szerinte alkalmas keretet kínál a rendszer elméleti megragadására és empirikus leírására.

Cezarista politikai uralmat teremt, azaz formájában demokratikus, miközben tartalmában autoriter rendszer

– írta a könyvben. Erről kérdezzük a Fülkében, de a beszélgetésből kiderül az is, mit ért az alatt, hogy a 2010-től kezdődő időszakban Orbán plebiszciter diktátorrá vált.

Körösényi András
©

Körösényinek most jelent meg egy angol nyelvű könyve is (Illés Gáborral és Gyulai Attilával közösen), aminek a címe Az Orbán-rezsim: plebiszciter vezérdemokrácia a gyakorlatban. Kérdés, hogy mi a szerzők célja a könyvvel, miközben a nemzetközi sajtóban hazánk a leggyakrabban autoriter államként van lefestve, de a diktatúrázás sem ritka.

A jelen helyzetről Körösényi azt mondta, az csak hosszabb távon dől el, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással van a magyar berendezkedésre. Szerinte Orbán jelenleg kivirult, él, mint hal a vízben. A mostani rendszer azonban egy válsághelyzetben keletkezett 2010-ben, és kérdés, hogy mennyire válságálló a berendezkedés. Az ugyanis a beépített instabilitás része, hogy a rezsimnek névadója van, ahogyan az volt a Rákosi-korszak és a Kádár-rendszer idején is.

A bukás kiszámíthatatlan – fogalmazott.

Körösényi ezzel arra utalt, hogy a HVG-nek egy 2019 nyári interjúban azt mondta: úgy tűnik, Orbánon nem fog a golyó, leváltani csak csodával lehet.

Adásunkat itt hallgathatja meg:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!