szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajtótájékoztatót tart az operatív törzs. Az országos tiszti főorvos szerint a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az egyik legeredményesebben védekező ország vagyunk, az első harcot megnyertük – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, aki a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertette az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatójának kezdetén. A hiteltörlesztési moratóriumról beszélt hosszabban, amelyet a világon egyedülálló lehetőségnek nevezett. "Nincs olyan ország, ahol ez az intézkedés ilyen széles ügyfél-, illetve termékskálát érintett volna" – jelentette ki. A lakossági ügyfelek 40 százaléka törleszt továbbra is, 60 százalék élt a lehetőséggel, a vállalatoknál 50 százalék ez az arány. A moratórium év végéig kifutó összege 2000 milliárd forint, ez a GDP 4,5 százaléka. A moratórium bevezetése segíti az álláshelyek megmentését, és a fogyasztás bővülését – magyarázta.

Tállai szerint a lakosságot és a vállalkozásokat megerősödött helyzetben találta a krízis, és az idejében meghozott, hatékony intézkedések miatt gyorsabban kilábalhat a válságból Magyarország, mint más országok, és újra az EU egyik leggyorsabban növekvő gazdasága lehet.

A miniszter után Müller Cecília országos tiszti főorvos nyilatkozott, aki elmondta, hogy az elmúlt napon mindössze 15 új fertőzést igazoltak, így már 3756 embernél mutatták ki a fertőzést. Az elhunytak száma 491 fő a járvány kezdete óta – az elmúlt napon öten haltak meg. Az elhunytak között azok aránya, akiknél nem fedtek fel a vizsgálatok nyilvánvaló alapbetegséget 4 százalék körül van, a többiek magas kockázati csoportba tartoztak: 65 évnél idősebbek vagy krónikus betegségben szenvedtek, nagy részükre mindkettő igaz volt.

A gyógyultak száma 1711. Ők vagy kórházi kezelésből kerültek haza vagy lejárt a hatósági házi karanténjuk, és annak két hete alatt nem mutatkozott rajtuk tünet, vagy elmúlt – mondta Müller. Arról is beszélt, hogy

jelenleg 1554 ember aktív fertőzött, így már többen vannak náluk a gyógyultak. A tiszti főorvos szerint ez azt jelenti, hogy a járvány lecsengő szakaszában vagyunk.

A kórházban ápoltak száma 430, ez az aktív fertőzöttek számának kevesebb, mint harmada – mondta Müller, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy akiknek a szervezetében most ott van a vírus, könnyebben vészelik át a fertőzést.

Gépi lélegeztetésre viszont még mindig 30 beteg szorul.

A tiszti főorvos a nyers adatokról, a járvány alatt regisztrált pozitív esetszámról elmondta: a 3756 igazoltan fertőzött közül 19 éves kor alatt csupán 80-an voltak, 29 éves kor alatt pedig egyetlen fertőzött sem hunyt el.

Százezer lakosra a statisztika szerint 38 fertőzött és 5 elhunyt jut.

A vidéki óvodák és bölcsődék hétfői újranyitásáról is beszélt Müller Cecília. Azt mondta: ha a szülők úgy döntenek, hogy nem viszik be a gyereküket, az igazolt hiányzásnak minősül, nem kötelező tehát bemenni. Az intézményeket – mondta – felkészítették a gyerekek fogadására, mindenhol megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás, a személyzet "felkészült minden esetre". Az a fontos – emelte ki –, hogy "egészséges legyen mindenki, tüneteket ne mutasson", se a gyerekek, se az ott dolgozók, se a szülők.

Az érkezéskori tumultust el kell kerülni – figyelmeztetett a tiszti főorvos, aki azt javasolta, hogy az előtérben egyszerre csak egy család legyen, ahol pedig nagyobb a hely, ott tartani kell a védőtávolságot.

A népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok is elindulnak június 1-jétől – jelentette be a tiszti főorvos.

A feltételek – mondta –, ugyanazok, mint más egészségügyi ellátásoknál: csak egészséges emberek mehetnek. A 40-65 éves korosztálynak a mammográfiás vizsgálatok, a fiatalabbaknak a méhnyakszűrés, az 50-70 év közötti korosztály számára pedig a vastagbélrák-szűrés (székletvizsgálat a háziorvosnál, ha az nem negatív, vastagbéltükrözés). Ezek újraindítását indokoltnak nevezte Müller, hiszen a halálozások negyedét évente daganatos megbetegedések okozzák. Figyelmeztetett mindenkit: ha behívót kap, menjen el, a vizsgálatok helyszínei biztonságosan látogathatók.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a határőrizeti feladatokról folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok hatóságaival, s említette, amit Szijjártó Péter hétfő reggel bejelentett: újra átjárható a magyar–szerb határ.

Elmondta, már 1459-en töltötték le a kontaktkövető applikációt, és 900-nál többen használják. Az elmúlt 24 órában 700-zal emelkedett a hatósági házi karanténban lévők száma, így már 11 810 főt érint. Rémhírterjesztés miatt 106 esetben indítottak büntetőeljárást.

A kérdések:

Mikor áll vissza eredeti állapotára az egészségügy? Folyamatosan. Figyelik a járvány dinamikáját, fontos az éberség és a járványügyi biztonság fenntartása. A szolgáltatásokat fokozatosan vezetik vissza, de pontos dátumot nem lehet mondani arra, mikor lesz elérhető minden szolgáltatás – fogalmazott Müller Cecília.

Tényleg csökken a melegben tárolt kézfertőtlenítők hatása? Minden szernek is megvan az optimális tárolási hőmérséklete. Ez is feltétele a hatékonyságának. Ezt a gyártó cég határozza meg, csak akkor tudja megtartani a hatását. A kézfertőtlenítők veszélyessé is válhatnak, mivel nagyrészt alkoholból készülnek, tehát gyúlékonyak. A tiszti főorvos nem javasolja, hogy az autóban hagyjuk őket, mert felhevülhetnek.

Milyen mértékű fertőzésszám-csökkenés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék a külföldiekre vonatkozó karanténszabályokat? Kiss Róbert elmondása szerint a járványhelyzetről folyamatosan egyeztetnek, és figyelik a környező országok intézkedéseit is. Ezek alapján döntöttek például a magyar–szerb határra vonatkozó enyhítésről is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Windisch Judit Itthon

Orbán kiválasztja, mi kell neki a rendkívüli időszakból

Remek fegyvert adott az ellenzék – saját maga ellen – Orbán Viktor kezébe: a felhatalmazási törvény elutasítása miatt gyaníthatóan a következő választásig hallgathatják, hogy hátráltatták a koronavírus-járvány elleni védekezést. Orbán egy másik kommunikációs csatát is megnyert: a törvény miatt Magyarország nem lett diktatúra, éles kritikusai ismét csak farkast kiáltottak. A rendkívüli időszaknak hamarosan vége, végigvettük, mi maradhat az elmúlt hetek szabályaiból.

Túl sokat fertőtlenítünk, ezért szigorítani kellett a klorát határértékein

Túl sokat fertőtlenítünk, ezért szigorítani kellett a klorát határértékein

Megkezdődött a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése

Megkezdődött a 700 milliárdos Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése

Külföldön nyaralok, hogy jövök így haza? - kisokos a szigorításhoz

Külföldön nyaralok, hogy jövök így haza? - kisokos a szigorításhoz