szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő fiatalt csak azért hatszor bírságolták meg, mert nem volt nála személyi igazolvány.

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni – számol be az RTL Híradó. Az értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő fiatalt csak azért hatszor bírságolták meg, mert nem volt nála személyi igazolvány. Összesen több mint 1 millió forintot kellett volna befizetnie. Nem tette, ezért szigorított a bíróság.

Amikor a vállamon sírt az ügy miatt, akkor, megmondom őszintén, én is megrendültem

– mondta a fiatal ideiglenes gondnoka a fiú apjáról a Híradónak. Hetekig semmit sem tudott a fiatalról, aki otthonából Budapestre szökött, onnan vitték a börtönbe.

A szabadon engedését a Helsinki Bizottság érte el, szerintük az arctalan rendszer miatt nem vehették észre a bíróságon, hogy a fiú fogyatékkal él. A nyilatkozó Ivány Borbála arra is felhívta a figyelmte, hogy a szabálysértésben kiküldött levelek jellemzően "jogász nyelven" írják le a teendőket. Ha valaki ezt nem érti, könnyen a börtönben találhatja magát.

A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértésért elzártak között nagyon sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek büntetés helyett támogató programra lenne szüksége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Sok elítélt azt sem érti, mi történik vele

A gyanúsítottak és a vádlottak egy része értelmi fogyatékossága miatt képtelen megérteni, mi történik vele a büntetőeljárásban – állítják gyakorló jogászok. A hivatalos adatok szerint azonban a börtönökben sincs több értelmi fogyatékos, mint a társadalom egészében.

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában