szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánnyal való egyeztetésen négy javaslatot képvisel majd a főpolgármester, amiket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmaztak meg. A taxisok tarifájához nem nyúlna a főváros.

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt emberek számára – közölte Karácsony Gergely főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. A megszorításokat ráadásul egészen 2024-ig fenntartanák. Ezek pedig a főpolgármester szerint olyan mértékben aknázzák alá a főváros pénzügyi lehetőségeit, hogy a kérdés csak az:

Budapest melyik évben megy csődbe.

A kormány szerdára hívta össze az önkormányzati szövetségeket, hogy egyeztetést indítson a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban. Az egyeztetésre – ahol Karácsony a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnökeként vesz részt – három javaslatcsomagot visz a főpolgármester. Mint mondta, ezeket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmazták meg.

Az első javaslat arról szól: a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását. Ezt az adót azért szedik be, hogy az autósok hozzájáruljanak az önkormányzatok által fenntartott utak karbantartásához – részletezte. Karácsony javaslata, hogy a pénz maradjon az önkormányzatoknál, de azt csak útfelújításokra lehessen használni.

©

A főpolgármester másik javaslata "a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adóra" vonatkozik. Szolidaritási adóból csaknem a jelenlegi összeg négyszeresét, 34 milliárd forintot szedne be a fővárostól a kormány. A járvány miatt a BKK eközben 20-30 milliárd forintos bevételkiesést szenved el. Karácsony ezért azt javasolja, a közösségi közlekedés jegybevételének kiesését valamilyen módon kompenzálja a kormány.

A kormány a főpolgármester szerint megszüntetné a plakátokra kivethető építményadót is. A város arculatát terhelő plakátokra kivetett adó az igazságos közteherviselés része, ezért ennek eltörlését a főváros nem tudja támogatni.

Az uniós támogatások elosztásával kapcsolatban pedig azt szeretné elérni a tárgyaláson Karácsony, hogy annak elosztásába az önkormányzatok is beleszólhassanak. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak így lenne igazságos, de az európai jogszabályok, a partnerségi alapelv is ezt írja elő. Nagyjából 1 milliárd euróról van szó.

Kérdésre a Világgazdaság értesülésére is kitért a főpolgármester, ami szerint akár teljesen eltörölhetik a taxisok fix tarifáját. A főváros vezetése jelenleg nem szándékozik eltérni az egységes budapesti taxi-tarifáktól – közölte Karácsony. Az újranyitáshoz kapcsolódó döntések meghozása előtt azért meghallgatják majd a taxisok véleményét is, hiszen súlyosan érintették őket a járvány gazdasági hatásai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Meghalt a Samsung elnöke

Meghalt a Samsung elnöke

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel