szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester a Facebookon fakadt ki a Budapestet érintő elvonások miatt.

„Csúnya lebukás ez” – így kezdi Facebook-bejegyzését a jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban a főpolgármester. Karácsony Gergely azt hangsúlyozza, hogy míg eddig a válsággal, meg a szolidaritással magyarázta a kormány, miért von el pénzt az önkormányzatoktól, addig „a péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés leleplezi ezt a hazugságot”.

Arról van szó, hogy a kormány előterjesztése szerint idén 43 milliárd forintot vonnának el az önkormányzatoktól, a következő négy évben pedig további 160 milliárdot. Karácsony szerint „Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent. Évente!”.

A főpolgármester közösségi oldalán közli, „gépjárműadóból az idei 51 milliárd helyett jövőre 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja”. Szerinte szó sincs válságkezelésről, meg szolidaritásról.

A válságkezelés ugyanis nem lehet sikeres az önkormányzatok kivéreztetésével

– hangsúlyozza, hozzátéve, „azért támogatja a világ majd összes kormánya a magyaron kívül az önkormányzatokat, mert ők tudják: a legpontosabban, a legokosabban az önkormányzatok tudnak segíteni a válság miatt bajba jutott embereken és vállalkozásokon. Mert mi vagyunk hozzájuk a legközelebb”.

Karácsony Gergely szerint arról van szó, hogy a magyar kormány egyszerűen nem képes elviselni, hogy tőle független önkormányzatok működnek.

Megküzdeni most már nemcsak Budapest, és a többi önkormányzat működőképességéért, hanem magáért az önkormányzatiságért muszáj

– teszi hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A bevándorlási különadó a válságköltségvetés legjobban teljesítő adóneme

A kormány a 2021-es költségvetés tervezetében helyenként úgy tesz, mintha 2020-ban mi sem történne. Ez odáig igaz, hogy 2020 első négy hónapjában jöttek az adóbevételek, ahogy kell. A kiadások viszont elszaladtak, április végére össze is jött a tervezett hiány duplája. A 2021-es büdzsé nyertesei a katonaság és a jóléti szolgáltatások lesznek. Sportra kevesebb jut, de azért előtte még több.

Elektromos fogkefét használ? Akkor erről tudjon

Elektromos fogkefét használ? Akkor erről tudjon

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot