szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emmi államtitkára szerint az Országgyűlés júniusban elfogadja az örökbefogadói tanfolyamot is érintő törvényjavaslatot.

Az örökbefogadás eljárási szabályozását, a határidők egyszerűsítését, az örökbefogadó szülők jogosultságainak bővítését, valamint az örökbefogadói tanfolyamot is érintő törvényjavaslatot várhatóan még júniusban elfogadja a parlament – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn.

Fülöp beszélt az örökbefogadói tanfolyam sokat vitatott kérdéséről is. Elmondta, az oktatás eddig minden örökbefogadó számára kötelező és önköltséges volt, a törvényjavaslat azonban mindenki számára ingyenessé és választhatóvá teszi az eddig 40 órás, átlagosan körülbelül 140 ezer forintba kerülő képzést.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy aki felelősen tud egy gyermek örökbefogadásáról dönteni, az ne tudná eldönteni, hogy az egyébként egy-két hétvége alatt elvégezhető tanfolyamra elmegy, vagy nem megy el

 – mondta Fülöp Attila, megjegyezve, vannak olyan élethelyzetek, amikor ez nem feltétlenül szükséges.

A nem kötelező tanfolyam terve komoly felháborodást okozott. A döntést azért tartják sokan érthetetlennek, mert két éve éppen a Fidesz-kormány emelte fel ennek óraszámát az addig 21-ről 40 órára, amit akkor hosszú szakmai egyeztetések előztek meg.

A törvényjavaslat májusi parlamenti vitáján hamar kiderült, hogy bár a törvényjavaslat többi részével alapvetően az ellenzéki pártok is egyetértettek, az örökbefogadói tanfolyamról gyökeresen más véleményük van, mint a kormánynak. Az LMP egy módosító javaslatot is benyújtott az ügyben, az MSZP és a Jobbik is ezt ígérte.

Hohn Krisztina LMP-s és Szél Bernadett független képviselő személyes történeteikkel is megpróbálták meggyőzni Fülöp Attilát, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkárát, aki felszólalásában a szülők számára „döntési könnyítésnek” nevezte az intézkedést.

A művészvilág is felszólalt a módosítás ellen. Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Röhrig Géza, Tompa Andrea és Kollár-Klemencz László egy közös videóban mondta el saját tapasztalataik alapján, hogy mi a problémája a kormány tervezett, az örökbefogadással kapcsolatos törvénymódosításának egy vitás pontjának.

Az interneten ezért is indult petíció a törvénymódosítás ellen, amit kedd délutánig több mint 15 ezren írtak alá. Kezdeményezője, Dormán Emese a hvg.hu-nak arról beszélt, a tanfolyamon egyáltalán nem pelenkázási praktikákat tanítanak, megtartása nélkül nem minden helyzetet tudnak majd kezelni a leendő szülők.

A leendő szülőnek meg kell tanulnia, hogyan és mikor mondja el a gyermeknek, hogy örökbe fogadták, vagy azt, hogy előtte is volt élete, amit nem tabuként, hanem pozitívumként kell értékelni – sorolta.

További részleteket itt talál a javaslatról, illetve a kritikákról:

Az örökbefogadó tanfolyamon nem lázat mérni tanulunk, hanem azt, hogy ne kergessünk álmokat

A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama, ha a Parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. Miközben az örökbefogadás gyorsítását célzó javaslatokkal egyetértenek, a tanfolyamról szóló döntés a szakembereket és a szülőket is megdöbbentette, akik közül sokan meghatározó élményként emlékeznek vissza az ott átéltekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Az örökbefogadó tanfolyamon nem lázat mérni tanulunk, hanem azt, hogy ne kergessünk álmokat

A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama, ha a Parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. Miközben az örökbefogadás gyorsítását célzó javaslatokkal egyetértenek, a tanfolyamról szóló döntés a szakembereket és a szülőket is megdöbbentette, akik közül sokan meghatározó élményként emlékeznek vissza az ott átéltekre. Félő, hogy képzés nélkül több lesz a kudarccal végződő örökbefogadás.

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában

Mégis korhatár nélkül alkalmazzák az AstraZeneca oltóanyagát Szlovéniában