szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

Elvitte a 2021-es költségvetési tervezet módosítására vonatkozó javaslatait a főpolgármester a Belügyminisztériumba, ahol az önkormányzati szövetségek egyeztettek a kérdésről a kormánnyal. Karácsony Gergely lát esélyt arra, hogy a kormány módosítja a fővárost szerinte ellehetetlenítő elvonásokat tartalmazó költségvetést. A BM-ben azt ígérték neki, hogy továbbítják a javaslatokat a kormánynak.

A jövő évi, számos önkormányzatot érzékenyen érintő elvonásokat tartalmazó költségvetésről egyeztettek az önkormányzati szövetségek a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőivel szerdán a Belügyminisztérium épületében. Az egyeztetésen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki magával vitte a javaslatait.

A főpolgármester – aki szerint az önkormányzatokat általában, Budapestet pedig különösen bünteti a 2021-es költségvetés – három javaslatcsomaggal érkezett. Ezek, ahogy azt már keddi sajtótájékoztatón is bejelentette, az tartalmazzák, hogy

  • legalább átmeneti jelleggel töröljék el a város által fizetett szolidaritási hozzájárulást,
  • a kerületektől ne vonják el a gépjárműadó-bevételt,
  • ne töröljék el a reklámfelületek után fizetendő építményadót,
  • a jelenleg évi 12 milliárd forint felett is támogassa a kormány a közösségi közlekedés veszteségének finanszírozását,
  • a főváros kapjon hozzáférést az Európai Unió által Magyarországnak adott, a járvány miatti kárenyhítést célzó plusz t–ámogatáshoz.
  • Kérte továbbá a fővárosnak korábban ígért – a kukaholding adósságának kifizetésére, a buszokra, trolikra, vagy éppen a Pannon Parkra szánt – kormányzati segítség teljesítését.

Javaslatait meghallgatták, de nem született róluk döntés.

„Ez a fórum nem alkalmas döntéshozatalra” – mondta a közel két órás egyeztetést követően a főpolgármester. Szerinte a költségvetéssel kapcsolatban több, köztük kormánypárti polgármester is megfogalmazott kritikákat, kért módosítást. Arra kérdésre, számít-e arra, hogy a felvetéseit figyelembe veszi majd a kormány, azt mondta: a nullánál nagyobbat.

Karácsony arról is beszélt, hogy az egyeztetésen a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium államtitkári szinten képviseltette magát: a résztvevők jelezték, hogy továbbítják a javaslatokat a kormánynak.

A főpolgármester azért szeretné elérni a költségvetés módosítását, mert szerinte az elvonások miatt

15-20 milliárd forinttal lesz kevesebb pénze a fővárosnak, ami azt jelenti, hogy a kormány fejenként 20 ezer forintot vesz ki a polgárok zsebéből.

Ezen felül pedig ellehetetlenülhet a fővárosi közösségi közlekedés az elmaradó és nem kompenzált bevételkiesés miatt. Korábban arról is beszélt Karácsony, hogy az elvonások miatt nettó befizetővé válik a főváros, vagyis többet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit kap.

A kormány részéről Orbán Balázs államtitkár korábban úgy fogalmazott, hogy a főpolgármester költségvetésről szóló nyilatkozataiban politikai csatározást folytat, a főváros ugyanis költségvetési szempontból stabil, és az elmúlt tíz évben a kormány 375 milliárd forintnyi adósságot vállalt át.

A hvg.hu kérdésére, hogy mely projektekről mond le a főváros, ha valóban csőddel fenyegetnek az elvonások, Karácsony azt mondta: nem szándékoznak semmit sem lehúzni, küzdeni fognak azért, hogy elérjék a költségvetés módosítását. A főpolgármester néhány napja még arról beszélt az RTL Klubnak, hogy a kormány elvonása olyan mértékű, ami minden korábbi tervüket zárójelbe teszi, és egy-két év múlva csődbe mehetnek.

Az egyeztetés után Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, arról beszélt, hogy szerinte a 2021-es az utóbbi évek legjobbja, és hogy a gazdagabb városoknak segíteniük kell a szegényebbeket. Arról is beszélt, hogy az ő városa a kormány elvonásaival együtt is több pénzből tud majd gazdálkodni. Azt ugyanakkor elismerte hogy a járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés várható mértéke komoly bizonytalansági tényező, ezért lehetséges, hogy nekik is több forrásra lesz szükségük a gazdaságvédelmi csomagból.

Tíz százalékonként vissza kellene építeni a gépjárműadót a helyi önkormányzatokhoz – ezt már Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondta az egyeztetés után. Szerinte az elvonások miatt elveszítik a mozgásterüket az önkormányzatok, így nem lesznek motiváltak abban, hogy alaposan kivegyék a részülket a gazdaság élénkítéséből, és a helyi lakosok is elvesztik a lehetőséget, hogy beleszóljanak a helyi ügyekbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!