szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A főpolgármester szerint egy kormánypárti bizottsági módosító javaslat szól erről.

Újabb „meglepetést” kaptak a budapestiek szerda este a kormánypárti képviselőktől – írta közösségi oldalán a főpolgármester, akinek bejegyzése szerint

Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval. Az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg.”

Karácsony Gergely azt nem részletezte, hogy mi szerepel pontosan a módosító javaslatban.

A főpolgármester hozzátette még, hogy „a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni”.

Karácsony szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol beszélt a Belügyminisztériumban korábban lezajlott, a jövő évi költségvetés tervezetéről szóló egyeztetésről. Ezen az önkormányzati szövetségek, ő, valamint a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium államtitkárai vettek részt. Értékelése szerint a megbeszélések a kormánnyal kiüresedtek, s úgy fogalmazott: „csak az ítélethirdetésre hívták, tárgyalásra nem”.

Szerinte a kormány nem látja, hogy Budapest ügye egyben az ország ügye is, mivel ha a főváros megroppan, az azt jelenti, hogy Magyarország gazdasági motorja roppan meg. Megismételte: ígérete szerint mindig azon lesz, hogy legyen együttműködés, de ennek nem lehet az az alapja, hogy „arról szól a beszélgetés, hogy golyó vagy kötél általi halál legyen”.

Ugyancsak szerda este Karácsony arról posztolt a Facebookon, hogy „a Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!