szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új közbeszerzést írtak ki a patkánymentesítési feladatok kivitelezőjének megtalálására, az ehhez szükséges költségvetést már a következő közgyűlésen elfogadhatják.

Több tucat, kártevőirtással foglalkozó cégtől kért be árajánlatot Budapest patkánymentesítési feladatainak ellátására a Főpolgármesteri Hivatal – írt meg az Index, amelynek értesülését megerősítette Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Kiss a lapnak elmondta, hogy az új városvezetés változtatni szeretne a patkányirtás jelenlegi, lekövető jellegű, főként bejelentésén alapuló irtási rendszerén, figyelemmel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására is.

Új módszertannal, egyfajta proaktív irtási szisztémát szeretnénk kialakítani, ennek a szükséges költségvetési és jogi lehetőségeit elkezdtük előkészíteni, már a júniusi fővárosi közgyűlésen napirenden lesz majd egy idevágó javaslatunk”

– nyilatkozta.

A portál birtokába jutott ajánlatkérés szerint Budapest új vezetése 24 hónapra szerződne, úgy, hogy a rendkívüli irtási program bizonyos elemeit is beépítené az alapszerződésbe. Kiss Ambrus megerősítette, hogy előkészítik az új  közbeszerzési eljárást, a költségvetés feltételeit pedig már a következő közgyűlésen megteremtenék.

Az Index emlékeztetett, hogy a forrás biztosítása nem feltétlenül ró többletterhet a fővárosra, mivel csak a jelenlegi, az RNBH Konzorciummal 2018 óta hatályos szerződés lezárásával köthető meg az új szolgáltatásra irányuló vállalkozási szerződés, a rendelkezésre álló forrás felhasználásával.

Kiss tájékoztatása szerint a főváros vezetése a céghez beérkező patkányészlelési adatok, az RNBH saját, pozitív esetszámra vonatkozó adatai, de elsősorban az Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentései alapján tud tájékozódni az elvégzett irtási munka hatékonyságáról, a fertőzöttség mértékéről, a cég havi kifizetését pedig kifejezetten az NNK szakmai teljesítési igazolásai alapján végzik el.

Kiss Ambrus tájékoztatása szerint az NNK tavaly október óta egyszer sem jelezte, hogy a fertőzöttség mértéke meghaladta volna a közegészségügyi határértéket. „Ugyanakkor a budapesti patkányirtásban megérett módszertanváltásra is az NNK tett javaslatot a fővárosnak, ez pedig lehetővé teszi, hogy Budapesten egy korszerűbb, a város jelenlegi, XXI. századi infrastrukturális feltételeinek, lakosságarányának és kereskedelmi, vendéglátó-ipari forgalmának megfelelő kártevő-mentesítési rendszert hozzunk létre” – magyarázta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, évtizedek óta közmegelégedésre végezte Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. a patkányirtást Budapesten, a közbeszerzést mégis nagy meglepetésre az RNBH konzorcium nyerte 2018 nyarán.

Miután a Bábolna Bio tavaly nyáron befejezte a munkát, idén tavaszra a fővárosban megnőtt a patkánypopuláció. Az RNBH öt évre egymilliárd forintért vállalta a fővárosi patkányirtási munkák elvégzését, ám néhány hónappal azután, hogy átvették a feladatot, a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad 2019-re. Így a patkánymentesítés összege már jóval több, mint 1,5 milliárd forint lesz öt évre, azaz több százmillióval drágább, mint ha a bábolnaiakat bízták volna meg.

A Bábolna Bio a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. Első körben a elutasították a bábolnai cég jogorvoslati kérelmét, majd meg is kötötték a megállapodást az RNBH konzorciummal.

2019. szeptember 10-én végül a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkányirtási tenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben. A bíróság szerint az RNBH konzorcium nem mutatta be azokat a referenciákat, amelyek arra vonatkoztak, hogy a patkánymentesség-fenntartási munkáik az érintett települések (Miskolc és Szeged) magánterületeire is kiterjedtek.

Június elején Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást intézett a lakossághoz, hogy amennyiben lakókörnyezetben ilyen rágcsálókat látnak vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelnek, mindenképpen tegyenek bejelentést. Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere arról írt, hogy az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!