szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Határidőn túli besorolást kapott a magyar állam követelése a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolt fideszes képviselő kft.-jének felszámolásakor.

Kicsúszott egy határidőből, ezért elvesztett egymilliárd forint közpénzt a magyar állam a vád alá helyezett fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György cégében, a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben – írja a 24.hu. A lap ezt olyan dokumentumok alapján adta hírül, amelyeket a Magyar Államkincstár adott ki a Transparency Internationalnek (TI) azután, hogy bíróság kötelezte, mert a korábbi közérdekű adatigénylésre nem tette meg.

A korábban Simonka György és felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló cég több mint egymilliárd forint közpénzt kapott a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, amelynek az államkincstár a jogutóda. A kormányzat azt kommunikálta, hogy a pénzt a felszámolás megindulása után azonnal visszakövetelte, a kiperelt dokumentumokból azonban kiderült, hogy a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került be az állam követelése – olvasható a cikkben. A Transparency International szerint így nincs remény arra, hogy bármi is megtérüljön a követelésből.

A hitelezői igények bejelentésére a felszámolás elrendelésétől számított 40 nap áll rendelkezésre, s ezeket törvényben meghatározott sorrendben veszik nyilvántartásba. A 40 napon túli, de 180 napon belül bejelentett igények határidőn túlinak minősülnek, amelyeket csak a határidőben bejelentett követelések után elégíthet ki a felszámoló. Az igénybejelentéssel együtt úgynevezett regisztrációs díjat is kell fizetni, ha ezt elmulasztják, szintén nem veszik nyilvántartásba az igényt. Az állam tehát vagy magát a bejelentést, vagy a regisztrációs díj befizetését mulasztotta el határidőben – magyarázták a 24.hu cikkében.

Simonka György és 32 társa ellen tavaly augusztusban emeltek vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Simonka György ellentámadásba lendült

A megvádolt parlamenti képviselő egy portálon, amelynek ő maga a felelős szerkesztője dokumentumokat tett közzé, cáfolva a hozzá köthető uniós projektekkel kapcsolatban megjelent híreket.