Tetszett a cikk?

Nem ütközik az Alaptörvénybe, hogy az összefonódás hatásainak vizsgálata nélkül jöhetett létre a kormánypárti sajtó zömét összefogó Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány – mondta ki az Alkotmánybíróság mindössze két ellenvéleménnyel.

Ellenzéki képviselők fordultak a testülethez azért, mert a kormány rendeletben minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé a nyomtatott és online lapokat, televíziókat tömörítő alapítvány létrejöttét, ezzel megakadályozva, hogy a Médiahatóság és a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az ügyletet. Azért ebbe kötöttek bele, mert jogilag így vélték megfogni az egyébként politikailag elfogadhatatlannak tartott médiakoncentrációt.

Az Alapítvány 2018-ban jött létre tíz kiadóvállalat és tévétársaság egyesülésével, amelyeket az értük korábban milliárdokat kiadó tulajdonosok „ingyen felajánlottak”. A fejlemény kiváltotta az Európai Bizottság bírálatát, de ez nem állította meg a folyamatot, amelynek végén formálisan is egyesültek a cégek.

Az Alkotmánybíróság öt plenáris ülésen kínlódott az üggyel, mire kedden kimondta: nincs itt semmi baj. Ebben segített a Médiatanács és az ügyben kínos eljárási bakiba keveredett Versenyhivatal, amelyek lelkesen elmagyarázták az Ab kérdésére, miért volt helyes kihagyni őket az elbírálásból. A határozat messziről indul. Kimondja: „A médiapluralizmus olyan érték, amelynek fenntartása az állam alkotmányos kötelezettsége. A sokszínűség fenntartása érdekében a jogrendszernek intézményi garanciákat kell tartalmaznia, arra viszont a jogalkotónak széles mérlegelési jogköre van, hogy milyen biztosítékait teremti meg a médiapluralizmusnak.”

Kétségtelen ugyan, hogy „a kérdéses összefonódás nemzetstratégiai jelentőségűvé történt minősítése miatt egy garanciális elem valóban nem érvényesülhetett”, de van sok más eszköz is. Az alkotmánybírák valószínűleg nem sok KESMA-lapot olvasnak – például azokat a megyei újságokat, amelyekben jórészt ugyanaz jelenik meg Békéstől Vasig –, mert szerintük ami történt, az „nem jelenti feltétlenül a sajtó sokszínűségének sérelmét. A tulajdonos, akár saját, jól felfogott gazdasági érdekeit szem előtt tartva, dönthet úgy, hogy médiaportfóliójában minél szélesebb fogyasztói igényeket kíván kielégíteni, így teret engedve a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékozódásnak.” Hogy ez Mészáros Lőrinc köreitől vagy az alapítvány élére helyezett volt washingtoni nagykövettől mennyire reálisan várható, arra nem tér ki a határozat.

A lényeg: az Alkotmánybíróság „osztja az igazságügyi miniszter álláspontját a tekintetben, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű közérdek meghatározása a mindenkori kormányzati szervek hatásköre. … Egyértelmű, hogy valamily nemzetstratégia helyességének elbírálására, vállalkozások fúziója előnyeinek és hátrányainak mérlegelésére az Alkotmánybíróságnak sem hatásköre, sem eszköztára nincsen.” Vagyis: „Az Alkotmánybíróság a fentiek alapján az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdésében védett sokszínű sajtót az indítványban foglalt érvek alapján nem látta veszélyeztetettnek, illetve nem látta igazoltnak azt, hogy a rendelet révén a magyar állam megsértette volna a sokszínű sajtó védelméhez fűződő kötelezettségét”.

Különvéleményt csak Schanda Balázs és Szalay Péter alkotmánybíró írt. Szerintük „ha a médiapluralizmus védelmére hivatott szabályozás épp a jelentősebb összefonódások esetén nem érvényesül, akkor alaptörvény-ellenes helyzet áll elő, függetlenül attól, hogy egy konkrét összefonódás összességében érinti-e a médiapluralizmust, vagy sem”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!