szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A XII. kerület testületi ülésén eldőlt, hogy a turulszobrot átalakítják első világháborús emlékművé, míg a második világháború áldozataira egy új emlékhelyet alakítanak ki.

Elfogadta a 12. kerületi képviselő-testülete azt az előterjesztést, amely a Böszörményi út és a Nagyenyed utca kereszteződésében álló második világháborús turulszobrot inkább első világháborús emlékművé alakítaná át, és helyette új második világháborús emlékművet emelne – írja az Azonnali.

Arról is döntöttek, hogy egyidejűleg pályázatot írnának ki az új második világháborús emlékhely terveire. A cikk szerint az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra 50 millió forintot biztosítanak.

A momentumos Hajnal Tamás azt vetette fel az ülésen, hogy mivel a turulszobor úgy készült el, hogy több száz áldozat neve lemaradt róla, kérjen bocsánatot a testület, illetve legyen lakossági konzultáció arról, legyen-e a mostani szoborból első világháborús emlékmű.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy konzultáció nem lesz, viszont a bocsánatkérésre rábólintott a többség.

Pokorni Zoltán polgármester egyébként már felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön.

A vizsgálat négy háborús bűnökkel vádolható személyt talált, köztük Pokorni Józsefet, a jelenlegi polgármester, Pokorni Zoltán nagyapját, aki nyilasként részt vett a városmajori tömeggyilkosságokban, és akinek a nevét már el is távolították a turulszoborról.

Nem is először minősítené át a vitatott Turul-szobrot Pokorni Zoltán. 2008. januárjában is ő volt a főváros XII. kerületének polgármestere, és akkor az volt a terve, hogy az összes kerületi áldozat helyett a háború katonai áldozatainak emlékművévé „fokozzák le” az alkotást. 2009-ben a fővárosi közgyűlés ezt elvetette, sőt igazából le is kellett volna bontani az emlékművet, mégis a helyén maradt, változatlan szellemben.

Trónörökösből vadász, Magyar Fájdalomból strandoló nő: nem Pokornié lenne az első emlékmű-átminősítés

Nem is először minősítené át a vitatott Turul-szobrot Pokorni Zoltán. 2008. januárjában is ő volt a főváros XII. kerületének polgármestere, és akkor az volt a terve, hogy az összes kerületi áldozat helyett a háború katonai áldozatainak emlékművévé „fokozzák le" az alkotást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!