szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legnagyobb győztesek között nincs Magyarország, de a mi gazdaságunkat nem is érintette olyan súlyosan a járvány, mint az olaszokét vagy a görögökét.

Magyarország várhatóan 8,5 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást és további 0,35 milliárd eurónyi hitelt fog kapni az Európai Bizottság által egy hónapja javasolt, 750 milliárd eurós koronavírus helyreállítási alapból (Next Generation EU). Darvas Zsolt a brüsszeli Bruegel kutatóintézet szakértője kiszámolta, ez a tagországok sorában mennyire számít soknak.

A szakértő, akinek elemzését a Portfolio idézi az Európai Bizottság által javasolt 12 programra vetítve számolta ki a tagállamokra eső részt, illetve azt a nemzeti jövedelemhez viszonyított értékét.

E szerint Magyarország a vissza nem térítendő támogatásként 8,5 milliárd eurót kaphat, ami a 438 milliárdos teljes keret 2%-a, és a 2021-re becsült bruttó nemzeti jövedelem 6,7%-a. Garanciavállalásként (vagyis felvehető hitelek fedezeteként) további 0,35 milliárd eurót kaphat, ami a teljes keret 0,58%-a és a jövő évi GNI 0,28%-a.

Ez viszonylag soknak számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Brüsszel két tényező tartott szem előtt: az ország fejlettségén túl azt, hogy mennyire érintette súlyosan a járvány. A legnagyobb kedvezményezettek GNI-alapon így Bulgária, Görögország és Horvátország, a legtöbb pénz pedig Olaszországnak és Spanyolországnak jut.

Bővebben a Portfolio elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!