Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Oktatási Hivatalhoz csaknem 11 ezer kérelem érkezett, a többségét jóváhagyták.

Összesen 22 esetben fordultak bírósághoz szülők azért, mert az Oktatási Hivataltól (OH) nem kaptak engedélyt arra, hogy a gyerekük még egy évet az óvodában tölthessen – tudta meg az hvg.hu

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a köznevelési törvény módosítását, ami gyakorlatilag megszüntette a rugalmas iskolakezdést. Ez alapján azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, kötelező iskolába menniük. Ha a szülők mégis szeretnének egy év halasztást, akkor a kérelmüket már nem az óvoda vezetőinek, hanem az Oktatási Hivatalnak kell benyújtaniuk. Az OH bizonyos esetekben a pedagógiai szakszolgálatok véleményét is kikéri a döntés meghozatalához.

Kíváncsiak voltunk, ez hány esetben történt meg, ezért a hivatalhoz fordultunk az adatokért. Az OH válaszából kiderült: a kérelmek 89 százalékát elfogadták.

A halasztással kapcsolatban összesen 10 874 ügyben nyújtottak be kérelmet szülők 2020-ban. A hivatal döntése alapján közülük mintegy 9775 gyermek óvodában marad idén is.”

Mivel az OH a kérelmekről közigazgatási eljárásban hozott döntést, ami ellen bírósági jogorvoslatot lehetett igénybe venni. Ezt 22 esetben (a kérelmek 0,17 százaléka) tették meg a szülők, és eddig 18 ügyben zárult le a bírósági szakasz.

A 18 lezárult döntésből 13 esetben a bíróság elutasította a keresetet, kettő esetben megsemmisítette az OH határozatát és új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt, egy ügyben pedig visszautasította a felperes keresetlevelét. Két esetben a felperes állt el a keresettől, ezért a bíróság megszüntette a pert.

A fennmaradó négy ügyben a bíróság még nem hozott döntést.

Az adatokat ugyanakkor kis mértékben árnyalja, hogy tavaly sok szülő kihasználta a kiskaput, és még a törvény hatályba lépése előtt véleményeztette gyereke iskolaérettségét a pedagógiai szakszolgálatokkal. Sok szülő pedig nem is értesült arról, hogy idén már nem az óvodához, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell fordulnia, ezért kicsúszott a határidőből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!