szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába egyeztettek Palkovics Lászlóval, egyetlen kérésük sem került a törvénytervezetbe.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megbízott rektorával, rektor-helyettesével, valamint a hallgatói önkormányzatának (HÖK) képviselőivel. A megbeszélés után közleményt adott ki, amelyben arról írt – utalva az előző hétvégén tartott tüntetésre –, megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve.

Az SZFE HÖK képviselői úgy érzik, hogy az egyeztetésnek nem volt foganatja, a feltételeik nem kerültek bele a tervezetbe, így az továbbra sem biztosítja az egyetem autonómiáját. Ezért most újabb demonstrációra készülnek július 3-án, pénteken Első figyelmeztetés címmel. Az eseményt ezzel a megjegyzéssel hirdették meg:

Azt hittük, énekelni fognak” – ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után. Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre. Most rajtunk van a sor, de ki lesz a következő, akit ellehetetlenítenek?

A tüntetés napján szavaz az országgyűlés több más egyetem mellett az SZFE modellváltását is célzó törvényről.

Az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításával kapcsolatos elvárásait öt pontban foglalták össze:

  • Nevezzék ki végre az egyetemi szenátus által már megválasztott rektort;
  • Az egyetem alapítói joga ne kerüljön át az államtól az alapítványhoz;
  • A szenátus jogkörei ne sérüljenek;
  • Az alapítvány öttagú kuratóriumába három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöljön;
  • Az állam ne vonuljon ki az egyetem finanszírozásából.

A másfél héttel ezelőtti tüntetésen, amelyet az egyetemükért és a szabad kultúráért tartottak, a hallgatók többek között az egyetem átalakításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztását szerették volna elérni, ami végül be is következett: a múlt héten számos más, vitatott ügyben sem hozott döntést az  országgyűlés, ugyanis váratlanul szünetet tartott.

Színművészetis tüntetés: csak egy "liberális fészek" felszámolása, vagy értelme is van az SZFE átalakításának?

Tüntetést szerveztek vasárnap délutánra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, hogy megértessék a kormánnyal: nem a "privatizáció" szó olvasható az Alaptörvényben, hanem az egyetemi autonómia. Az egyetemek alapítványi fenntartása persze ennél sokkal összetettebb kérdés, ahogy az sem fekete-fehér, hogy egy „liberális fészek" felszámolása volna a kormány célja, vagy az SZFE hatékonyabb működése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!