szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány kezdete óta megtízszereződött a készülékek száma az országban.

Az Euronews által vizsgált huszonkét – eltérő fejlettségű – ország átlagában 26 lélegeztetőgép jut 100 ezer lakosra, derül ki a portál összesítéséből.

Meglepő módon Magyarország vezeti a rangsort: már most van tízezer készülék az országban, ami 100 ezer lakosra vetítve körülbelül 100 lélegeztetőgépnek felel meg. Ha a 6000 megrendelt gép is megérkezik, akkor Magyarországon 100 ezer lakosra 163 életmentő készülék fog jutni. A készülékek minősége, ára nem a vizsgálat tárgya.

Az Euronews földrészekre lebontva is megvizsgálta, hány lélegeztetőgép áll rendelkezésre a különböző országokban. Japánban 100 ezer lakosra 35, Dél-Koreában 19, a több mint 1,35 milliárd lakosú Indiában 100 ezer lakosra mindössze 3,5 készülék jut.

Abszolút számokban a vizsgált országok közül az Egyesült Államokban van a legtöbb lélegeztetőgép, ami valószínűleg indokolt is a fertőzöttek magas aránya szempontjából. Az USA-ban 177 ezer a lélegeztetők száma, vagyis 54 jut 100 ezer lakosra. Déli szomszédjánál, Mexikóban viszont mindössze 1,6 készülék jut 100 ezer lakosra.

Óceániában nagyjából a lakossághoz arányos a berendezések száma, Ausztráliában és Új-Zélandon 100 ezer lakosra 5,3, illetve 6,8 készülék jut.

Európában ehhez képest több a légzőkészülék száma. A sorból kilóg Svédország az 5,5, illetve Olaszország a 8,8 géppel. Svédország népessége valamelyest nagyobb Magyarországnál. Nagyjából 10 millió lakosa van még a vizsgált országok közül Csehországnak és Portugáliának. Ehhez képest Csehországban 100 ezer lakosra 33, Portugáliában 13,6 készülék jut 100 ezer lakosra. A vizsgált országok összehasonlításában toronymagasan vezet Magyarország.

Menczer Tamás külügyi helyettes államtitkár a múlt héten árulta el, hogy a kormány több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet. A járvány kezdetén – az országos tiszti főorvos szerint – Magyarországon 1600 lélegeztető-készülék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Serdült Viktória Itthon

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából – mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért. A beszerzés átláthatatlan, az eddig nyilvánosságra került információmorzsák alapján csillagászati árat fizettünk a gépekért, csak nem tudni, hogy ezért – autós hasonlattal élve – inkább Trabantot vagy Mercedest vettünk-e. A külügy azt sem mondja meg, mennyi gép volt használhatatlan.