szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Est FM alapításának huszadik évfordulója alkalmából beszélgetett Erdélyi Zsolt Supermannel Veiszer Alinda és László Pál a karantén ideje alatt indult Kanapén című műsorukban, és a nosztalgiázáson túl aktuális kérdések is szóba kerültek. A műsorvezetők az Index.hu körüli helyzetről is kérdezték a reklámszakembert.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Erdélyi „Superman” Zsoltról nemrég derült ki, hogy Gerényi Gábor mellett ő volt a másik külső szereplő, aki megjelent az Index.hu kiadóvállalatánál, hogy a lap átszervezését, meg az ehhez kapcsolódó marketingműveleteket elvégezze. Az Index.hu szerkesztősége ezután jelezte, hogy ezzel a függetlenségük veszélybe került, a cég menedzsmentje pedig azt közölte, hogy a Gerényi–Erdélyi-páros tervét levették a napirendről. Superman akkor úgy nyilatkozott, hogy valóban az Index hirdetéseit is értékesítő Indamédiánál dolgozik, de nem azzal a médiummal, hanem a Femina.hu-val foglalkozik.

Erdélyi Zsolttal most Veiszer Alinda és László Pál készített online interjút, amelyben az egykori Est FM születéséről, haláláról beszélgettek, valamint az Index körüli eseményekről is. Superman az interjúban azt mondta, hogy nincs ott az Index közelében, bár igaz, hogy kampányt kellett volna csinálnia a lap számára. Ő ezt olyannak képzelte, amellyel a médium „jól gatyába rázza a renoméját. Azt el is mondtam nekik, hogy szerintem az Uj Péter-féle húsz évet nem folytatni kell, hanem egy tök új, sikeres húsz évet kell elkezdeni, mert az egy másik világ már.” De amikor „Gerényi-féle clash volt, akkor én már mondtam, hogy ez így nem lesz”.

Arról is beszélt Erdélyi, hogy

kilenc hónappal ezelőtt ugyanez a brigád hívott el beindítani igazán a támogatói kampányukat. Kilenc hónappal ezelőtt még liberális voltam, akkor valószínűleg kilenc hónappal később nem akarom megölni az Indexet. És nem is akarom.”

A Gerényi-féle tervről és az azzal kapcsolatos félelmekről Erdélyi azt mondta: „tegyük fel, hogy a kult rovatot kiszervezik. Az három hónap múlva kiszerveződik, három-négy hónapig dolgozik, majd karácsonykor lehet nekik először azt mondani, hogy sokkal több aranyszarvas meg turul kell. A saját szavaimmal, kívülről, úgy, hogy rendkívül fontosnak tartom az Indexet és együtt élek vele, ott pajtásaim vannak... árnyalnám: nem az történik, hogy kiszervezik, és holnaptól hülyeségeket kell benne írni. Ez az egyik. Kettő: én azért mentem bele ebbe a melóba, mert hittem, és ma is hiszem, hogy ha valaki megveszi a Rolling Stonest, akkor nem annyira hülye, hogy azt mondja neki, hogy EDDA-dalokat játsszon, mert ahhoz nem kell megvenni a Rolling Stonest. Azért az Index elég drága ehhez.”

Arról a kampányról is szót ejtett, amit ő javasolt. Szerinte akkor viselkedett volna piacvezetőként az Index, ha a március 15-e óta haldokló magyar kultúra ezer képviselője számára ingyen adott volna hirdetési felületet egy-egy millió, azaz összesen egymilliárd forint értékben.

Erdélyi szerint

ennek az országnak és ennek a kormánynak – lehet, hogy furcsát fogok mondani – úgy van szüksége az Indexre, ahogy van”, mert amikor Orbán Viktort nyugatról az a vád éri, hogy lábbal tiporja a sajtószabadságot, akkor mondhatja, hogy a legnagyobb magyar hírmédium kritikus demokrata.

Beszélt arról is, hogy az Indexnél tartott prezentációja alatt felvetette: sérti, hogy „hülyeségeket” hallott felőlük a tevékenységével kapcsolatban. „Hogy biztos én vagyok Erdélyi ügynök, és Lábos a fedőnevem. Az a helyzet, hogy nekem ilyen megbízásaim nincsenek, és nem is vállalom.”

Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos számára az Index, éppúgy, mint a 444, a HVG és a 24.hu. „Ugyanakkor azt gondolom, tudom, hogy ki az, aki már rég megkötötte a hatalommal azokat a kompromisszumokat, amire esetleg ma azt mondja, hogy nem akarja megkötni.”

Szerinte „a világon mindenhol feudalizmus van, nálunk meg most alakul ki: lesznek tulajdonosok, akik a pénzükért és a befektetésükért megkérik az árát. az, hogy nálunk ez bunkósbottal megy vagy szofisztikáltan, az még alakul”. Az Indexet pedig annak a médiumnak nevezte, aminek

a megszűnése azt jelentené, hogy az összes kritikus demokratának föl kéne emelnie a seggét a kanapéról, és ki kéne mennie valahova, hogy közösen véleményt nyilvánítson”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t