szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentőakciót a Belügyminisztérium alá tartozó katasztrófavédelem irányította.

A hétvégén balesetet szenvedett egy siklóernyős Vértesszőlősnél, fennakadt egy fán. Ott biztonságba helyezte magát, és várta a mentést, végül azonban a segítségére érkező katonai helikopter szele miatt zuhanhatott 15-20 métert.

A szerdai Népszava az esetről azt írja, hogy a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) úgynevezett kárhelyparancsnokának utasításait követhette a mentőhelikopter, amely végül főszereplője lett egy súlyos szakmai fiaskóba és tragédiába torkolló balesetnek. A lap informátorai ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a katonai gép pilótája mentési körülmények között mindenkor a katasztrófavédelem utasításainak köteles engedelmeskedni. „Akkor is, ha a pilóta egy ezredes, a kárhelyparancsnok pedig egy őrmester” – mondta a források egyike.

A cikkből az is kiderült, hogy a mentési ügyet jelenleg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja, így a Honvédelmi Minisztérium (HM), erre való hivatkozással, nem nyilatkozott érdemben az ügyről. A tárca annyit közölt csak, hogy „a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el”.

Az azonban egyelőre tisztázatlan, ki döntött arról, hogy pontosan milyen gépet használjanak. A megérkező katonai gép ugyanis egy héttonnás MI-8-as felderítő-mentő-szállító helikopter volt, amely ezután két alkalommal is 10-15 méteres magasságban berepült a fán várakozó siklóernyős fölé. Az emiatt kialakult szélben pedig kettétört a fa, amelyen a siklóernyős várakozott.

Közben a balesetet szenvedett sportoló társat újabb videót osztott meg a történtekről – számolt be a 444.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hyundai villanyautókkal bővült a MOL Limo flottája

Hyundai villanyautókkal bővült a MOL Limo flottája

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország