szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ember olyan, ha egy évben legalább egyszer nem látja a tengert, börtönben érzi magát. De a kormány ne nyaralgasson – üzente meg minisztereinek.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A környező országokban növekszik a fertőzöttség, Merkely Béla pedig arról beszélt a minap, meg kell akadályozni, hogy külföldről behozzák újra a vírust. Orbán Viktor azzal kezdte pénteki rádióinterjúját, hogy az csak rajtunk múlik, hogy beengedjük-e a vírust.

Nem a háborút nyertük meg, csak a csatát – kezdte a miniszterelnök.

„Észnél kell lenni” – figyelmeztetett. Úgy folytatta, hogy a magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát, de most a miniszterelnök szerint válasszuk inkább a Balatont. „Itt a nyár, fagylalt, lángos az emberek kezében, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, figyeljen.”

Arra kell figyelnünk, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét – mondta.

Majd rögtön hozzátette, szerinte a koronavírus-fertőzés ott erősödik, ahol hagyományosan a migrációs útvonalak fekszenek. Újra elmondta azt, amit csütörtökön már bejelentett, miszerint hiába kéri az EU, Magyarország nem nyitja meg a határait.

Ha már a menekültek szóba kerültek, a tranzitzónák is. Korábban az Európai Bíróság kimondta, a magyar állam jogellenesen tart őrizetben menedékkérőket Röszkénél. Erre a magyar fél úgy reagált – miután Orbán most bevallotta, sokat gondolkodtak, hogy végrehajtsák-e, hogyan hajtsák végre az ítéletet –, bezárták a tranzitzónákat.

Úgy válaszoltunk Brüsszelnek, hogy még keményebbé tettük a beengedést – mondta a kormányfő.

A mostani nemzeti konzultáció Orbán szerint már összefüggésekre kérdez rá, a vírus és a menekültek közti összefüggésekre, de vannak benne gazdasági kérdések is. Rögvest hozzá is tette, hogy most szerinte gazdaságilag jobban mennek a dolgok itt, Közép-Európában, mint nyugaton, mi szerinte „felszálló ágban vagyunk”, Nyugat-Európa országai pedig „tényleg nagy bajban vannak.”

„Egy baj van, szegényebbek vagyunk” – összegezte Orbán, miután hosszan beszélt arról, hogy felfogása szerint a mostani EU-s gazdasági újraindítási alap arról szól, hogy Kelet-Európa megsegítse-e a bajba jutott délieket. Szerinte a miniszterelnök szerint áll is a bál most Brüsszelben, de Orbán nyugodt, pénteken a magyar Országgyűlés elfogadja a magyar költségvetést, tehát itt a helyzet stabil. A helyzet nehéz, de nemhogy a fényt látni az alagút végén, hanem erősebben kerülhetünk ki a járvány okozta válságból, mint amilyen állapotban előtte voltunk. Monológja egy pontján pedig úgy fogalmazott:

ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám.

„Elvesztettem a fonalat, nem értem, mit csinálnak” – ezt a magyar baloldalról és jelenlegi politizálásáról mondta a miniszterelnök. Azt pedig végképp nem érti – tette hozzá –, miért „lopkodja ki a baloldal az emberek postaládájából a konzultációs íveket.”

A műsorvezető szerint „nem csak lopkodják, hanem vannak olyan független képviselők, akik azt kérik, nekik küldjék vissza azokat.” De Orbánnak nem az a dolga, hogy megértse a baloldalt. Ráadásul nem könnyű megérteni a baloldalt. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a baloldal hagyományosan támogatja a nyugdíjasokat, mégis a Fidesz-kormány vezeti vissza a 13. nyugdíjat.

„Nekünk magyar gyerekek kellenek, nem migránsok” – mondta el a műsor vége felé Orbán arra a kérdésre, hogyan tud majd együttműködni az EU soros elnökségét átvevő Németországgal. Szerinte jól, kivéve a migrációt, erre mondta a fent idézett mondatát. Majd úgy folytatta „lehet, hogy munkaerőt vársz, de embereket kapsz, a kultúrájukkal együtt.” Ő pedig nem hisz abban, hogy társadalmak párhuzamosan tudnak élni egymás mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Kásler szerint veszítettünk a fegyelmezettségünkből

Kásler szerint veszítettünk a fegyelmezettségünkből