szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

A hét év fegyház mellett 108 millió forintnyi büntetést is kapott. Az ellene és 21 társa ellen hat éve indult vesztegetési ügyben hozott részítéletet a Főváros Törvényszék. Vizoviczkin kívül több vádlott-társát is elítélték, köztük egy volt tűzoltó századost.

Hivatali vesztegetés és szigorúan titkos adattal visszaélés miatt újabb hét év fegyházat kapott Vizoviczki László. A Kiss Károly hadbíró alezredes által ismertetett ítéletben ezen felül összesen 108 millió forint pénzbüntetést szabtak ki rá, 7 évre eltiltották a közügyektől és a 316 718 forint bűnügyi költséget is neki kell megtérítenie.

Vizoviczki már tavaly novemberben beismerte az ellene felhozott vádakat. A 2014-ben indult, kiemelt és egyben szigorúan bizalmas (titkos) minősítésű perben az elsőrendű vádlott Vizoviczki Lászlót többrendbeli minősített vesztegetéssel, valamint szigorúan titkos adattal visszaélés bűntettének elkövetésével vádolta az ügyészség. A valaha lányokat futtató taxisból az 1990-es években a budapesti éjszaka császáraként emlegetett menő vállalkozóvá fejlődő, számos éjszakai klubot üzemeltető Vizoviczki a vádirat szerint 2005 óta korrumpálhatott vezető beosztású rendőrtiszteket, bár a róla szóló vallomások szerint mindig is jó kapcsolatokat ápolt a rendőrséggel.

©

Az ügyet titkosként kezelték, a bíró csak az ítélet rendelkező részét ismertette. A tárgyalóteremben a bíróságon az ügyészségen és a vádlottak képviselőin kívül mindössze a 15. és a 20. rendű vádlott volt jelen. A tényállást és az indoklást egy másik teremben olvasta fel a bíró, ahova a sajtónak nem volt szabad belépni.

Az ügynek összesen huszonkét vádlottja van, köztük hét egykori rendőrtiszt, illetve főtiszt, de volt köztük tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is.

Az első rendű vádlott Vizoviczki mellett az ügy több más vádlottja ügyében is ítéletet hoztak (a részítélet azért születhetett meg mert ők beismerték bünösségüket és lemondtak a tárgyalás jogáról):

  • a 10. rendű vádlott 525 ezer forint pénzbüntetést kapott hivatali visszaélésért;
  • a 11. rendű vádlottat befolyással üzérkedésért ítélték két év börtönre, amit 5 év próbaidőre felfüggesztettek, ezen kívül 200 ezer forint vagyonelkobzást is kapott;
  • a 15. rendű vádlott - egy volt tűzoltó százados - hivatali visszaélés miatt kapott 600 ezer forint pénzbüntetést;
  • a 17. rendű vádlott hivatali vesztegetésért kapott 2 év börtönt öt évre felfüggesztve;
  • a 18. rendű vádlott ugyancsak 2 év börtönt kapott 5 évre felfüggesztve, társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés miatt;
  • a 19. rendű vádlottnak bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés miatt járt egy év börtön 3 évre felfüggesztve;
  • a 20. rendű vádlott pedig másfél év börtönt kapott bűnsegédként elkövetett befolyással üzérkedés miatt, ezen felül 100 ezer forint büntetésre és 50 ezer forint vagyonelkobzásra is ítélték.

A vádlottakat ezen felül különböző mértékben kötelezték a bűnügyi költségek megtérítésére, 10. rendű vádlott 72 ezer forint, a 20. rendű vádlott pedig 5104 forintot kell még megfizessen az államnak.

Vizoviczkinek nem ez az első ítélete, korábban felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásban találták bűnösnek. Abban az ügyben két éve jogerősen ugyancsak hét év fegyházra, illetve 330 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték. Azt a börtönbüntetését 2018 óta tölti.

Az ügy egyik vádlottját, egy volt rendőr alezredest június közepén őrizetbe vették, mert pénzt ajánlott fel egyik vádlott-társának, aki korábban a kollégája volt, hogy vállalja magára a bűncselekmények elkövetését, ráadásul úgy költözött el otthonról, hogy azt nem jelentette be, és sorban értékesítette ingatlanjait. A törvényszék úgy találta, hogy tartani lehet attól, hogy megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást megnehezítené, meghiúsítaná és újabb hasonló bűncselekményt követne el, ezért hagyták jóvá őrizetbe vételét. A férfi büntetése emiatt akár 15 év is lehet. A döntés ellen fellebbezett, de a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az őrizet fenntartását indítványozta. Az ő ügyében csütörtökön egyébként nem született ítélet.

A tárgyalás után a Központi Nyomozó Főügyészség képviselője elmondta, a 8 vádlott közül egyelőre Vizoviczki és ügyvédje fellebbezett enyhítésért, több vádlott még gondolkodik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok állami fogorvos panaszkodik, hogy nehezen és drágán tudja beszerezni a fertőtlenítőszereket

Sok állami fogorvos panaszkodik, hogy nehezen és drágán tudja beszerezni a fertőtlenítőszereket

Gyurcsány állítólag megígérte: nem lesz többé kormányfő

Gyurcsány állítólag megígérte: nem lesz többé kormányfő

Nem kapott babaváró hitelt, mert igénybe vette a moratóriumot

Nem kapott babaváró hitelt, mert igénybe vette a moratóriumot