szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sárga, illetve piros besorolású országokból hazatérőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha nem akarnak két hétig karanténban lenni, de szokás szerint van kiskapu a rendszeren.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megugrott a laborszolgáltatók forgalma, miután augusztus 1-jétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők korornavírus-vizsgálatainak költségeit – írja a Népszava.

A sárga vagy piros besorolású országokból érkezőknek a múlt szombattól kötelező 14 napra házi karanténba vonulni. Ha valaki hamarabb akar szabadulni, annak tesztet kell végeztetnie. A cikk szerint a nagyobb szolgáltatók úgy tapasztalták, hogy

eddig néhány százan lehetnek, akik a 60-70 ezer forintos árat is készek megfizetni ennek érdekében.

A szabályozás szerint jelenleg a piros országból hazatérők akkor szabadulhatnak a karanténból, ha fel tudnak mutatni két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív PCR-tesztet. A sárga országból érkezők már az első negatív eredmény után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégeztetniük a második tesztet is. Ahhoz viszont, hogy el tudjanak rá menni, hatósági engedélyre van szükségül is, amelynek beszerzése 3 ezer forint.

A Népszava szerint a legegyszerűbb az lenne, ha kapásból a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren lehetne tesztelni, de erre még minimum két-három hetet várni kell a Budapest Airport szerint.

A lap szerint ugyanakkor könnyűszerrel ki lehet játszani a rendszert: Szlovákiába és Ausztriába karantén- és tesztkötelezettség nélkül is be lehet lépni például a magyar hatóságok által sárgának minősített Nagy-Britanniából, amennyiben az illető rögtön továbbutazik. Mivel a nyugati határszélen alig van ellenőrzés, így simán haza lehet jönni tesztelés nélkül.

Az országok besorolásán szerdán változtattak,  Spanyolország péntektől a zöldből a sárga kategóriába került. A sárga besorolást az indokolja, hogy az országban már nem alacsony a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat, az aktuális fertőzöttségi mértéke ugyanakkor kevésbé súlyosnak tekinthető.

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország

A határozat, amely a Hivatalos Értesítőben jelent meg, péntektől hatályos. E szerint Spanyolországban a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Panka Itthon

Két napig várt otthon a koronavírustesztre, aztán felhívták, hogy várjon még

Olvasónkhoz erős koronavírus-gyanúval hívták ki a mentőket, de az Országos Mentőszolgálattól azt a tanácsot kapta, ha tünetmentes, menjen be a járványközpontba. A tesztig gyógyszereket sem mert neki felírni a háziorvosa. Az Emmi nem tagad, szerintük az otthoni teszteléseket logisztikai terv alapján végzik a külön erre a célra rendelkezésre álló mentőegységek.

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek

Szlávik: Középkorú, nem krónikus betegek is lélegeztetőgépre kerülhetnek