szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nick Thorpe szerint az nem vélemény, hogy Orbán Viktor egypártrendszert épít, hanem elemzés.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A BBC 1986 óta Budapesten élő tudósítójával, Nick Thorpe-pal vett fel podcastot a Válasz Online, főleg arra felhúzva, hogy a Magyar Nemzet hosszú cikkben támadta meg őt, amiért megírta rövid elemzését az Index bezárásáról, illetve a Magyarországon kialakult helyzetről. Thorpe elmondta, utoljára 1987-ben kapott hasonlót a Népszabadságtól, amiért tudósított az Írószövetség találkozójáról.

Thorpe bűne az volt, hogy tudósításában egyebek között azt írta,

"az ember, aki az egypártrendszerrel való szembeszállással került vezető szerepbe, most újra egypárti uralmat hozott létre.”

Kicsit nehéz helyzetben volt, meséli Thorpe, mert Londonban a kollégái már írtak egy hosszabb cikket az Indexszel történtekről, tőle meg azt kérték, hogy adjon le egy elemzést 120 szó terjedelemben. "Próbáltam kontextusban bemutatni, mi történt a magyar médiában, mi történik a magyar politikában, és mit jelent ez a magyaroknak, a Fidesznek és az ellenzéknek”

– mondta Thorpe, hangoztatva, hogy ő ezt nem véleménynek gondolja, hanem elemzésnek, de csak sok külföldi újságíróval szemben neki sok tapasztalata van a magyar viszonyokról, még a kommunizmusról is.

Ha nem írnám le a hasonlóságokat az akkori egypártrendszer és egyre inkább – igaz, teljesen más történelmi körülmények közt – kialakuló mostani között, akkor nem látnám el a közszolgálati újságírói munkát”

– tette hozzá. Azt is elmondta, hogy ha 120 szónál hosszabb cikket kértek volna tőle, akkor elmagyarázta volna, hogy a pártnak, amelyik háromszor nyert legitim választáson, egyre nagyobb hatalma van a gazdaságban, a parlamentben pedig elképzelhetetlen, hogy egy Fidesz-képviselő a saját pártja és kormánya ellen szavazzon. "Gyakran úgy érzem, nincs itt igazi demokrácia, mert játszanak: nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzékiek is. Színjáték van, igazi demokrácia nincs, a Fidesz egypártrendszere pedig egyre erősebb.”

Thorpe a beszélgetésben felidézte többek közt, hogy 2006-ban a Fidesznél még úgy gondolták, velük van, mivel tudósított a 2006-os tüntetéseket övező rendőri atrocitásokról:

"Ha a kormányoldal vagy a médiája nem akarja elhinni, hogy a BBC miért nem olyan kedves, mint volt velük 2006-ban, az nem az én problémám, hanem az övék, mert nem értik, mi az, ha valaki újságíróként próbál viselkedni, és nem a hatalmat szolgálja.”

A tudósító a Magyar Nemzet cikke után felhívta az azt jegyző Fricz Tamást, akin keresztül állítása szerint sikerült elintézni, hogy megjelenhet egy válaszcikke is az újságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

80 méteres mélység, -50 Celsius-fok: megmentik az olvadástól a "klíma archívumát"

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója