szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem megy a kérdések megválaszolása sem Rétvári Bencének, sem Schanda Tamás államtitkárnak.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője először Varga Mihály pénzügyminisztert bombázta meg írásbeli kérdésekkel. Azt akarta tudni, hogy

  • Hányan dolgoznak munkaviszonyban ma Magyarországon nyugdíj, nappali hallgatói jogviszony, gyed, valamint gyes mellett?
  • Hány munkavállaló dolgozik a minimálbér és a garantált bérminimum közötti összegért?
  • Hány munkavállaló dolgozik ma havi bruttó 260 ezer forintot meg nem haladó összegért?, illetve
  • Hogyan oszlik meg a munkavállalók bruttó jövedelme?".

A pénzügyminiszter helyett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt, aki válaszadás helyett ismertette a több mint 10 évvel korábbi baloldali kormányzás eredményeit, majd a nemzeti kormány gondolkodását, aminek a középpontjában a munka áll. Az államtitkár a KSH-ra hivatkozva leírta, hogy ismét a 4,5 milliót közelíti a foglalkoztatottak száma és 2010 óta a reálbérek is növekedtek. A fenti kérdéseket nagyvonalúan figyelmen kívül hagyta az államtitkár.

Tordainak Rétvári Bencével az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával sem volt szerencséje, ő egy Kásler Miklósnak feltett kérdésre nem adott ésszerű választ. A Párbeszéd képviselője azt kérdezte, hogy "Hány 100 ezer forint alatti összegű öregségi nyugdíjban részesülő nyugdíjas él Magyarországon?".

Egészen pontosan azt szerette volna tudni, hogy

hány nyugdíjas részesül 30 ezer Ft alatti, 30-40 ezer Ft közötti, 40-50 ezer Ft közötti, 50-60 ezer Ft közötti, 60-70 ezer Ft közötti, 70-80 ezer Ft közötti, 80-90 ezer Ft közötti, illetve 90-100 ezer Ft közötti nyugdíjban.

Rétvári is messziről indított a kérdések meg nem válaszolásában, ő a szocialista kormányok nyugdíjpolitikájával kezdte és eljutott a Fidesz-KDNP kormány intézkedéseiig. Mindent próbált belevenni az államtitkár, írt a nyugdíjprémiumról és a rezsiutalványról is, de az Erzsébet-utalványok sem maradhattak ki. Azt is kifejtette, hogy az alacsony nyugdíjnak számos oka lehet.

A trollkodásban Rétvári jutott a legtovább: egy nem kattintható linket tett a válaszba, hogy Tordai figyelmébe ajánlja a KSH számait:

©

Csütörtökön is született egy semmire nem jó válasz ellenzéki képviselő kérdésére: Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő kényzsermunkások által gyártatott maszkjaira vonatkozó kérdését Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egyszerűen úgy értékelte, hogy az ellenzék támadja a védekezésben résztvevőket.

Támadásról írt az államtitkár, amikor arról kérdezték, vettünk-e kényszermunkában gyártott maszkokat

Demeter Márta azt akarta megtudni, hogy vettünk-e ujgur kényszermunkásokkal gyártatott maszkokat, kapott egy semmire sem jó választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a fertőzés Romániában és Ukrajnában

Radar360: Nagyobb bajtól tart az orvosi kamara, adótámogatást kaphat a vírusteszt

Radar360: Nagyobb bajtól tart az orvosi kamara, adótámogatást kaphat a vírusteszt