szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány azt ígérte, az iskolák kapnak járványügyi protokollt, de azt még nem tudni, mikor. Az új tanév viszont nemsokára megkezdődik.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben kéri a kormányt arra, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte, a tanév a hagyományos rendben indul szeptember 1-én, az iskolák kapnak majd intézkedési protokollt a vírus miatt az őszi tanévkezdésre, de azt nem közölték, hogy azt pontosan mikor küldik meg.

A PSZ most néhány pontban összefoglalta, mit vár az oktatási kormányzattól "a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor" az iskolákban, illetve, ha abban az esetben, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti.

 • A kormány a protokoll kidolgozásába vonja be a szakmai, a szülői és az érdekvédelmi szervezeteket.
 • Havonta szűrjenek minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót ingyenesen, függetlenül a fenntartótól (a PSZ itt a mezőkövesdi esetet hozza fel példaként, ahol egy fertőzött miatt többen megbetegedtek egy iskolai rendezvény után). A veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus betegséggel élő kollégák pedig csak online oktassanak.
 • Biztosítsanak minden 100 tanulóra kettő érintés nélküli homloklázmérőt és tantermenként megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt az oktatási intézményekben.
 • Egyértelmű utasításban határozzák meg a szaktantermi oktatás felfüggesztését a hibrid tanítás ideje alatt, helyette az osztálytermi oktatást helyezzék előtérbe.
 • Egy tanteremben 14 gyermeknél több ne legyen (a kétméteres szociális távolság betartása érdekében).
 • A hibrid oktatás keretében egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Viszont az első és második évfolyamon tanuló gyerekeknek a folyamatos tantermi oktatást javasolják.
 • A PSZ azt is kéri, hogy a pedagógusok hibrid oktatásból eredő túlmunkáját minden megkötés nélkül fizessék ki a fenntartók.

Az óvodai nevelés területén pedig a következőket javasolják:

 • Csak ott vezessenek be komolyabb korlátozásokat, ahol ez indokolt, a kialakult egészségügyi helyzet megkívánja.
 • A szülők saját hatáskörben dönthessenek arról, hogy viszik-e a gyermeket az intézménybe, egyeztetve az óvodával, az óvodapedagógusokkal (ha nem viszik, az igazolt hiányzásnak számítana), ezekre a napokra adjanak táppénzt.
 • Ismerjék el az óvodai online nevelés-oktatás létjogosultságát kormányszinten, ne küldjenek senkit fizetés nélküli szabadságra azért, mert "nincs mit dolgozniuk".
 • A fenntartó minden intézményben folyamatosan biztosítsa a megfelelő és elégséges egészségügyi eszközöket, felszereléseket (maszkok, kézfertőtlenítők, homloklázmérők, takarítószerek és eszközök).
 • A szervezet azt is kéri, hogy legyen kötelező az óvodában dolgozók havi ingyenes vírusszűrése.

 

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

Több forgatókönyvön is gondolkodnak az iskolák arról, hogyan is nézhet ki a következő tanév, azonban ehhez - többekkel folytatott beszélgetés alapján - támpontokat nem kapnak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, az ő részvételével a köznevelési munkacsoportnak nem volt még olyan ülése, amelyen megvitatták volna a lehetőségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intenzív terápiás orvos: Van lélegeztetőgép, de kevés a szakszemélyzet

Intenzív terápiás orvos: Van lélegeztetőgép, de kevés a szakszemélyzet

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen