szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Eurostat adataira hivatkozva azt mondta Rétvári Bence, hogy nőtt Magyarországon az egészségben eltöltött évek száma. A javuló adatok többek között a mindennapos testnevelésnek és a menzareformnak is köszönhetőek szerinte.

Az Eurostat felmérése szerint tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az egészségben eltöltött évek száma olyan mutató, amely a várható élettartam minőségét vizsgálja, megmutatja, hogy mennyi egészségkárosodástól, betegségektől mentes életévre számíthatunk. Magyarországon 2010 óta sokat javult a helyzet e tekintetben: az adatok alapján 3,6 évvel nőtt az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá az államtitkár.

A kimutatás szerint mind a férfiak, mind a nők esetében javul a tendencia: a 10 évvel ezelőtti 56,3-hoz képest a férfiak már 60,4 egészségben eltöltött évvel számolhatnak, míg a nők 58,6 helyett 61,8-cal.

Tíz évvel ezelőtt az uniós rangsor végén, a 21. helyen állt az ország, míg a tizennegyedik, olyan államokat előzve meg, mint például Dánia, Finnország, Ausztria, Észtország, Luxemburg vagy Hollandia.

Az Eurostat felméréséből az is kiderül, hogy bár az EU-átlag is növekedett, mind a férfiak, mind a nők esetében, Magyarországon kétszer akkora ütemben javult a helyzet, mint az EU-ban átlagosan.

Ezek az adatok is visszaigazolják hazánk olyan intézkedéseit, mint a mindennapos testnevelés és a chipsadó bevezetése, a menzareform, a dohányzás visszaszorítása, az átfogó egészségügyi szűrőprogram, valamint a sportolási lehetőségek bővítése országszerte.

Ezek mind hozzájárulnak az egészségesebb életvitelhez, így pedig mindannyian több egészségben eltöltött évre számíthatunk" – mondta Rétvári Bence.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei