szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai nagykövetség is megszólalt a szivárványos zászlók letépése miatt. Szerintük ezek az incidensek különösen aggasztóak, és nem szabad tolerálni a neonáci és más gyűlöletcsoportokat.

Mély aggodalmát fejezte ki hétfőn az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a IX. kerületi városházánál és a főpolgármesteri hivatalnál történtekkel kapcsolatban.

A nagykövetség arra utal, hogy szombat hajnalban Fradi-ultrák a ferencvárosi városházáról letépték a szivárványos zászlót, majd megtaposták és felgyújtották. Minderről a Facebookon el is büszkélkedtek. Vasárnap a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Novák Előd szedte le a főpolgármesteri hivatalról a szivárványos zászlót, őt a rendőrség előállította. A LMBTI-jelkép azóta ismét látható az épület homlokzatán.

A nagykövetség közleménye szerint "a szabad véleménynyilvánítás alapvető jog, amelynek megfélemlítés nélküli gyakorlását lehetővé kell tenni." Azt is hozzátették, egy társadalomban sem szabad tolerálni neonáci és más gyűlöletcsoportokat. Úgy vélik, ezek az incidensek különösen aggasztóak, tekintettel a tavaly októberi Auróra közösségi központ elleni hasonló támadásra.

Az emberek jogainak védelme mindig fontos annak érdekében, hogy a törvény minden magyar állampolgár számára, beleértve az LMBTI közösséget is, egyenlő védelmet biztosítson

– írják a közleményben.

A Főpolgármesteri Hivatal homlokzatára augusztus 14-én került ki az LMBTQ közösség zászlaja, a rendszerváltás óta először. Budapesten hagyományosan a nyárnak ebben az időszakában tartják a Budapest Pride Felvonulást, de a koronavírus-helyzet miatt idén csak kisebb események lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze