szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külügyi államtitkár Szijjártó munkatempójára hívta fel a figyelmet annak kapcsán, hogy a külügyminisztert lefotózták a milliárdos Szíjj László jachtján az Adrián. A külügy is csak kitérő válaszokat adott a kérdéseinkre.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookon reagált arra, hogy Szijjártó Pétert az Adrián Szíjj László jachtján fotózták le vasárnap, miközben aznap arról posztolt a Facebookra, hogy egy irodában tárgyalt a fehérorosz kérdésben Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával.

Az államtitkár azt írta, hogy "igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik. Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki."

Menczer szerint a külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül. Azt is hozzátette, "a képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről."

Kedd délelőtt írt arról az Átlátszó, illetve publikált fotókat, hogy Szijjártó Szíjj László által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton nyaral az Adrián, Horvátországban, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Szíjj az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyert az elmúlt években, Mészáros Lőrinccel is több közös cége van, és a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar.

A hvg.hu több kérdéssel fordult az üggyel kapcsolatban Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, Menczer posztja egyikre sem adott elegendő választ, ahogy a KKM válasza sem.

A külügynek az alábbi kérdéseket tettük fel:

  • Szijjártó Péter valóban magánrepülőn utazott-e Horvátországba? Ha igen, ki fizette ezt az utat?
  • Fizetett-e Szijjártó Péter azért, hogy a Lady MRD hajón töltse szabadidejét?
  • Az a tény, hogy a magyar állam külügyminisztere az ország egyik leggazdagabb, állami közbeszerzéseken folyamatosan nyerő vállalkozó yachtján piheni ki a fáradalmait óhatatlanul etikai kérdéseket vet fel. Miért pont ezt a hajót választotta Szijjártó Péter?
  • Miközben a yachton pihent, aközben Szijjártó Péter Facebook-oldalán többször is olyan kép jelent meg, amelyben öltönyben dolgozik. Nem aggályos-e, hogy miközben a külügyminiszter nyaral, olyan képeket oszt meg magáról, mintha dolgozna?
  • Tekintettel arra, hogy Szijjártó Péter a TEK védelmét élvezi, elkísérték-e ide is a TEK munkatársai? Ha igen, akkor ez esetben kik állták az ő utazási költségeiket?

A szaktárca válaszát pedig változtatás nélkül közöljük:

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud tájékoztatást adni a külgazdasági és külügyminiszter magánprogramjairól.

A miniszter hivatalos programjairól és munkájáról eddig is és ezután is teljes körű tájékoztatást adtunk és adunk.

Mivel a jelenleg szabadságon lévő miniszter a szabadsága alatt is folyamatosan dolgozik, az ezzel összefüggő kérdésekről folyamatosan beszámolunk a közösségi oldalán.

A képek ott történő felhasználása a korábbi szerkesztési gyakorlatot követi (korábbi eseményeken és találkozókon készített képek felhasználása)."

Ezek után figyelmünkbe ajánlották Menczer Tamás fenti Facebook-posztját. Mivel egyik kérdésünkre sem válaszoltak, ezért felhívtuk erre a figyelmüket és tovább várjuk a választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele