szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy a magok szennyeződéseket és károsítókat is tartalmaznak, ezért ne használja fel őket az, akinek a postaládájában landolt egy rejtélyes csomag.

Augusztus elején kéretlen, Kínából érkező, magokat tartalmazó csomagok landoltak amerikai postaládákban. Akkor azt kérték a hatóságok, hogy ne ültessék el azokat a lakosok, és most ugyanezt kéri a magyaroktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is: értesüléseik szerint a harmadik országokból érkező csomagok általában egynél több fajból származó magokat tartalmaznak, és veszélyesek lehetnek.

Arra is kitértek a felhívásban, hogy a vizsgálatok esetenként növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzést is kimutattak a csomagokban.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek veszélyt jelenthetnek a hazai élővilágra és mezőgazdaságra, hiszen különféle invazív fajok, növénybetegségek vagy ártalmas gyomok behurcolását eredményezhetik.

Nyomatékosan kérik továbbá, hogy a csomagok tartalmát

  • semmiképpen ne ültesse el az, aki kapott ilyet,
  • ne etessék meg állatokkal,
  • ne dobják a lefolyóba,
  • vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe sem.

A súlyos kockázatra való tekintettel a Nébih kéri mindazokat, akik ilyen jellegű postacsomagokat kaptak vagy kapnak, hogy

adják át azokat az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, de legalább értesítsék a hatóságot a csomag érkezéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovéniában

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája