szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább fél tucatszor találkoztak a kormányközeli elitet gyakran utaztató járművek a nyáron – derül ki az Átlátszó összeállításából.

Nyáron ismét Budapest és a tengerparti üdülőhelyek között ingázott a fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét gyakran szállító 17 milliárd forintos OE-LEM lajstromjelű magánrepülő és a 7 milliárdos Lady Mrd nevű jacht – írja az Átlátszó. Legalább féltucat alkalmat találtak, amikor találkozott is a két jármű.

Rögtön a koronavírus miatti korlátozások feloldása után, június 25-én Rijekába ment az OE-LEM, ahol akkor már régóta parkolt a Lady Mrd. A Szíjj László tulajdonában lévő jacht csak a repülő érkezése utáni napon hagyta el a kikötőt.

Július elején a luxusgép Budapestről a montenegrói Tivatba repült, ahonnan nem egész 2 óra múlva már jött is vissza a ferihegyi repülőtérre. Akkor a NER-kedvenc jacht már napok óta az exkluzív jachtkikötőjéről is ismert városban tartózkodott, és csak a repülő távozása után indult el Horvátországba.

Július 10-én érkezett meg a Lady Mrd a zadari kikötőbe, másnap pedig leszállt a város repülőterén az OE-LEM. A repülő ezután Budapestre jött, Horvátországba 19-én ment vissza, ahol a spliti repülőtéren landolt. Július 23-án a magángép rövid látogatást tett Dubrovnik, 25-én Zadar, 26-án Dubrovnik és Zadar, 29-én pedig ismét Zadar repülőterén.

A jacht helymeghatározó rendszerét ebben az időszakban valószínűleg kikapcsolták, mert csak annyi szerepel a hajózási adatai között, hogy 19-én Zadarból Trogirba ment, ahol 22-én rövid időre felbukkant ismét, legközelebb pedig 27-én került elő Split kikötőjében.

Augusztus első napján aztán az OE-LEM Budapestről Bracra ment, a Lady Mrd ekkor a szomszédos Hvar sziget azonos nevű városában horgonyzott. Augusztus 8-án mindkét jármű Zadarban volt: előbbi csak másfél órára, utóbbi viszont már ott volt egy napja. Mire a repülő visszaért Budapestre, a jacht már elindult Sibenikbe.

A Lady Mrd utoljára azzal került a hírekbe, hogy lefényképezték a fedélzetén Szijjártó Péter külügyminisztert, aki eközben közösségi oldala szerint dolgozott. Az OE-LEM két éve például Orbán Viktort is elvitte meccset nézni, de Mészáros Lőrinc köre is számos alkalommal használta. Idén augusztusban legalább 33 millió forintba kerültek az útjai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia