szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atv.hu kérdezett rá a kormány néhány emberénél, mit gondolnak a Semmelweis Egyetem rektorának javaslatairól.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Nem kormányálláspontot képviselt Merkely Béla, amikor a járvány visszaszorítása érdekében belső szigorító intézkedésekről beszélt, hanem a saját véleményét – mondták az atv.hu-nak kormányzati és fideszes források.

A Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna műsorának vendége volt hétfőn, ahol egybek mellett arról beszélt:

  • az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot,
  • betiltaná az éjszakai bulikat,
  • a zárt helyen pedig elrendelné a kötelező maszkhasználatot.

Most kiderült: a rektor ezt nem a kormány egyfajta előhangjaként mondta, "ez Merkely Béla személyes véleménye” volt, legalábbis ezt állították az ATV-nek nyilatkozó fideszesek.

Egy másik forrás azt mondta a portálnak, hogy a belső, itthoni intézkedéseken "csak nagyon átgondoltan szabad változtatni". Kizárólag akkor, mondta, ha bizonyított, hogy a korlátozásnak van értelme, a társadalomban nagy az elfogadottsága, vagyis az emberek támogatják az intézkedéseket.

Az éjszakai bulik betiltása egy másik forrás szerint jogilag ellenőrizhetetlen, a vásárlási sávot később pedig maguk az idősek sem tartották be. A forrás azt is mondta, hogy "nincs ok a kapkodásra", folyamatosan követni kell a szomszéd országok és más országok esetén a fertőzöttségi mutatókat, és majd annak megfelelően kell döntést hozni. A fő szempont, hogy a vírus behurcolásának a veszélyét csökkentsék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban